Plukovník Šlachta je prý v ohrožení. Server Pavla Šafra přináší zásadní informace z policie

10.12.2015 15:02

Chování tisku vlastněného Andrejem Babišem, ale i množství problémů, které se nakupilo kolem fungování Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), svědčí o tom, že šéf ÚOOZ Robert Šlachta je v ohrožení. Tvrdí to server Svobodné fórum.

Plukovník Šlachta je prý v ohrožení. Server Pavla Šafra přináší zásadní informace z policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Šlachta, bývalý šéf ÚOOZ

Podle něj má Šlachta oporu v Babišově tisku, protože nad ním drží ochrannou ruku samotný majitel Agrofertu a hnutí ANO Andrej Babiš.

O tom, že je situace vážná, prý svědčí reakce vydavatelství Mafra na jmenování nového ředitele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. Podle serveru totiž Murínův výběr neproběhl podle Babišových not. „Dlouhodobý tlak šéfa ANO na výměnu předchozího ředitele inspekce Ivana Bílka, s kampaňovitým přispěním Lidových novin, byl zjevně veden snahou obsadit tento post vlastním člověkem,“ tvrdí server s tím, že je tomu tak kvůli tomu, že oligarcha Babišova formátu chce mít vše pod kontrolou. Navíc Generální inspekce disponuje ve vztahu k ostatním policistům mimořádnými pravomocemi.

Celý text je ZDE

MF Dnes prý v článku z pátého prosince letošního roku „Obyčejný policajt versus lovec kmotrů“ naznačuje, že na nového ředitele GIBS čeká případ, který může ukončit kariéru Roberta Šlachty.

Zároveň prý zmíněný deník uvedl, že se Murín bude muset vyrovnat s kauzou ÚOOZ. „Jen pár dní po zmíněné operaci Vidkun, při které se Šlachtovi detektivové zaměřili i na lidi z GIBS, se role obrátily a ‚giboni‘, jak se inspektorům mezi policisty přezdívá, si ze sídla útvaru na pražské Zbraslavi odvedli Luďka Vokála, vysoce postaveného detektiva z odboru násilí. Podezírají ho, že prodával citlivé informace brněnskému podnikateli Albinu Arifovičovi,“ cituje server ze zmíněného listu.

Akce Vidkun byla útokem na obranu Šlachty?

Postupně tak prý vyplouvá na povrch, že karty byly rozdány obráceně. „Kuloárové zprávy hovoří o tom, že olomoucká akce Vidkun byla poněkud improvizovaně spuštěna několik týdnů poté, co se Šlachta dozvěděl, že jsou v hledáčku Generální inspekce jeho lidé. Zřejmě se řídil heslem, že nejlepší obrana je útok, a proto se snažil za pomoci teatrální akce rozehrát velkou partii, která by paralyzovala GIBS a odvedla pozornost od problémů vlastního útvaru. Proto jej zajímaly databáze GIBS, ze kterých měli údajně jeho lidé neoprávněně stahovat citlivé údaje o tom, na kterých kauzách pracují,“ píše server.

Za důkladné prošetření prý stojí už samotný fakt, že olomouckou kauzu, ve které jsou zapletení dva policisté, vyšetřuje ÚOOZ. „Činnost policie podle zákona vyšetřuje Generální inspekce bezpečnostních sborů. Jakékoli ohýbání zákona působí podezřele. Navíc pokud je v režii proslulého Ištvana, jehož právní konstrukce z jiných jím vedených kauz se hroutí jedna za druhou,“ rýpnul si server, jak už u něj bývá zvykem, do olomouckého žalobce.

Server k tomu podotýká, že Šlachtova pozice by byla skutečně ohrožena v případě, pokud by se prokázaly nezákonné vazby Šlachtova dlouholetého souputníka Vokála na policejního konfidenta a jednu z hlav albánské drogové mafie Arifoviče. U něj se prý totiž našlo množství policejních spisů zejména z ÚOOZ. „Arifovič byl v minulosti v úzkém kontaktu i se Šlachtou už v době, kdy ještě pracoval jako kriminalista v Národní protidrogové centrále v Brně. Podle zasvěcenců si tykali. Tyto brněnské vazby jsou dnes inspekcí rozkrývány,“ upozorňuje server.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…