Plyn a byznys: Britové byli přistiženi, že tajně dojednávali, aby se jich sankce proti Rusku nedotkly

04.03.2014 8:53

Jak je to s případnými tvrdými sankcemi proti Rusku za jeho agresi vůči Ukrajině? Britské listy nabízí překlad článku z The Guardian, kde se píše, že ministři EU se rozdělili na „jestřáby a holubice“. Server také předkládá překlad dokumentu, který jasně dokladuje, že Británie hledá cesty, jak zabránit, aby se jí sankce namířené proti Rusku dotkly. V dokumentu se praví, že „Británie by neměla nyní podporovat obchodní sankce, ani by neměla uzavřít londýnské finančnické centrum Rusům."

Plyn a byznys: Britové byli přistiženi, že tajně dojednávali, aby se jich sankce proti Rusku nedotkly
Foto: Archiv
Popisek: Libra

Anketa

Schvalujete ruskou okupaci Krymu?

81%
16%
hlasovalo: 31817 lidí

The Guardian uvádí, že v pondělí večer se objevily první rozpory mezi USA a EU ohledně sankcí pro Rusko. Hledá se prý způsob, jak potrestat Vladimira Putina za jeho okupaci Krymu, ale evropské země prý odmítají naléhání Washingtonu, aby byly zavedeny tvrdé sankce.

Spojené státy spolu se Švédskem a některými zeměmi východní Evropy požadují přísné sankce proti Moskvě, ministři EU se rozdělili na „jestřáby a holubice,“ píše se v článku, jehož překlad nabízejí Britské listy. Ministři údajně dávají přednost vyjednávání a monitorování situace na Ukrajině.

Pozoruhodný je dokument, který jasně ukazuje, že Británie tajně jedná ve snaze zabránit tvrdým sankcím proti Rusku, protože se chce vyhnout dopadům těchto opatření na ekonomiku Británie. Britské listy zveřejnily překlad tajných podkladů pro britské zasedání Bezpečnostní rady státu. „Britské pokusy zajistit, aby Británie a londýnské finančnické středisko City of London dostaly výjimku z jakýchkoliv sankcí proti Rusku, byly trapným způsobem odhaleny, když reportéři vyfotografovali v Downing Street v rukou jednoho pracovníka tajný vládní dokument k této věci,“ napsal The Guardian.

Celý článek BL ZDE:

Tajný dokument ukazuje snahu Británie vyhnout se dopadům sankcí na svou ekonomiku

V dokumentu se mimo jiné praví, že „Británie by neměla nyní podporovat obchodní sankce, ani by neměla uzavřít londýnské finančnické centrum Rusům."

Británie také v tajném dokumentu řeší vojenské otázky spojené s Krymem. „Měla by být proti jednání (například v NATO) o jakýchkoliv vojenských přípravách,“ zní jeden z bodů dokumentu.

Podklady pro jednání Bezpečnostní rady státu obsahovaly i myšlenku, že konkrétní hrozby Rusku musejí být přímo vázány na konkrétní události a musejí být sdělovány soukromě, kdežto veřejná prohlášení musejí být „obecná".

Přeložený dokument ZDE:

The Guardian dále píše, že vládní činitelé uvedli, že na jednání Bezpečnostní rady státu nebyla přijata žádná usnesení a potvrdili, že rozhodnutím neuzavřít finančnické středisko v Londýně pro Rusy vláda nechce poškodit britskou ekonomiku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…