Plzeň má dluh dvě a čtvrt miliardy. Opozice kritizuje, že půjčené peníze nešly do infrastruktury

18.09.2014 12:59

Přestože se Plzeň v posledních letech výraznějším způsobem zadlužila, jiná obdobně velká města, jako Praha, Brno, Ostrava, Liberec či Olomouc, se potýkají ještě s vyšším zadlužením. Píše o tom čtvrteční MF Dnes ve své regionální příloze pro Plzeňský kraj.

Plzeň má dluh dvě a čtvrt miliardy. Opozice kritizuje, že půjčené peníze nešly do infrastruktury
Foto: Martin Zrzavecký
Popisek: primátor města Plzeň Martin Zrzavecký

Plzeň si v rámci dlouhodobé spolupráce s Evropskou investiční bankou půjčila celkem 2,6 miliardy korun. Od roku 2009 byl ale první úvěr, uzavřený v roce 2005, splácen, a tak k 30. červnu letošního roku byla celková výše zadlužení podle ekonomického náměstka plzeňského primátora Martina Zrzaveckého (ČSSD) 2,275 miliardy korun.

Petr Suchý z plzeňské TOP 09 sice připouští, že Plzeň splácení dluhů utáhne, ale upozorňuje, že vládnoucí koalice ČSSD a ODS rychlým vyčerpáním úvěrů zamezila rozvoji dalších projektů. Před čtyřmi lety se totiž počítalo s tím, že peníze od EIB budou určené na obnovu infrastruktury, zatímco koaliční strany s bankou dohodly přesun části peněz na obří stavby, jako je nedávno otevřené divadlo, depo městských dopravních podniků nebo stadion ve Štruncových sadech. Město ale tyto stavby brání s tím, že z více než poloviny přispěly na stavby dotace.

Díky úvěrům získalo město velký majetek. Ale možná nebude mít na vyšší sociální výdaje

Šéfka městského ekonomického úřadu Hana Kuglerová k tomu dodává, že za 2,43 miliard z půjčených peněz získala Plzeň od roku 2005 nový majetek v hodnotě 13,5 miliardy korun.

Ivana Mádlová z hnutí ANO ale upozorňuje, že Plzeň nebude mít dostatečné rezervy na zvyšování výdajů v sociální oblasti. To je důležité, protože populace stárne. „Garnitura, která po volbách nastoupí do vedení města, to bude mít zkrátka kruté a bude muset hlavně splácet dluhy po předchůdcích a hledat rezervy,“ uvedla politička Babišova hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…