Plzeň očekává za loňský rok přebytek hospodaření do 300 miliónů

26.02.2015 12:05

Přebytek loňského hospodaření Plzně dosáhne až 300 milionů korun. Po finančním vypořádání odhaduje magistrát použitelný přebytek samotného města přes 150 milionů korun, u všech deseti městských obvodů to může být dohromady 100 milionů Kč, řekl dnes ČTK ekonomický náměstek primátora Pavel Kotas (ČSSD).

Plzeň očekává za loňský rok přebytek hospodaření do 300 miliónů
Foto: plzen.eu
Popisek: Plzeňská radnice

Přebytek vznikl lepším příjmem daní, hlavně DPH a daně z příjmu právnických osob, které tvoří 47 respektive 23 procent daňového inkasa. Výběr poplatků z hracích automatů v městských obvodech byl sice meziročně zhruba stejný, ale oproti plánu bude vyšší a zajistí také část přebytku, téměř výhradně ve prospěch obvodů. Plzeň původně počítala s menším příjmem než předloni, protože některé herny už měly být zrušené. 
    
Radnice plánovala vyrovnané hospodaření. Už během loňského roku ale zvyšovala výhled příjmů z daní. Pozitivně se vyvíjel hlavně výběr DPH, která okamžitě reagovala na zvýšenou spotřebu. Změna u příjmových daní se projevuje pomaleji, až s ročním odstupem. 
    
Skutečné příjmy města z daní loni činily 3,248 miliardy korun, meziročně o 4,5 procenta více. "Cítíme, že ekonomika roste. Příjmy z daní rostou nesrovnatelně ve vztahu k minulým letům," řekl Kotas. V době hospodářské recese, tedy mezi lety 2009 až 2013, muselo město přijímat mnoho úsporných opatření, v roce 2013 ho ještě značně poškodilo nové rozpočtové určení daní. "Díky úsporám v minulosti provozní náklady zvládáme, ale stále je potřeba hledat prostředky na investice," uvedl. 
    
Peníze z přebytku chce město hlavně spořit na příští léta. Větší část, například vratky DPH, půjde zpět do fondu spolufinancování dotovaných projektů, z něhož se hradí dopředu evropské projekty. Navíc v pololetí si město vypůjčí z fondu asi 360 milionů korun na nákup akcií Vodárny Plzeň, které se tam vrátí z prodeje vodárenské infrastruktury v roce 2016. Větší loňské přebytky obvodů zůstanou v obvodech. Neutratily všechny peníze a díky hazardu a DPH jim také vzrostly příjmy, uvedl Kotas. 
    
Plzeň měla za rok 2013 použitelný přebytek 315 milionů Kč. Z toho 140 milionů šlo do fondu rezerv a rozvoje na pokrytí nepředvídatelných výdajů. Zbytek město použilo na výkupy pozemků, provoz dopravního podniku, opravy silnic a škol, kulturu, sport a sociální služby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: bra, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…