Plzeňská ČSSD se postavila na stranu Chovance

29.10.2013 22:20

Vedení sociálních demokratů v Plzeňském kraji se dnes jednomyslně postavilo za svého šéfa, místopředsedu strany Milana Chovance. Hejtman Plzeňského kraje a nově zvolený poslanec Chovanec v neděli na předsednictvu strany podpořil výzvu, aby předseda strany Bohuslav Sobotka rezignoval.

Plzeňská ČSSD se postavila na stranu Chovance
Foto: Archiv
Popisek: Milan Chovanec (ČSSD)

Dnes Chovanec a Lubomír Zaorálek jako první opustili povolební vyjednávací tým, který se pak zcela rozpadl. Chovanec potvrdil, že se o víkendu po volbách účastnil schůzky s prezidentem Milošem Zemanem. Hlasování předsednictva ČSSD, které Sobotku odstranilo z vyjednávacího týmu, ale podle něj nebylo důsledkem jednání v Lánech.

"Je naprostý nesmysl, že by ta schůzka (s prezidentem Zemanem) byla realizovaná na základě volebního výsledku. Dostal jsem čtyři dni před ní pozvánku," řekl Chovanec. Termín mu prý sice nepřišel ideální, ale pozvání od prezidenta se neodmítá. Domnívá se, že následné hlasování předsednictva o Sobotkovi by se konalo bez ohledu na schůzku s prezidentem. "Já jsem tam (v Lánech) nezaznamenal nic z toho, co by se mělo realizovat na předsednictvu, ten souběh událostí je strašně nešťastný, na druhou stranu ta schůzka tyto věci neřešila," řekl Chovanec.

KVV na straně Chovance

Krajským stranickým kolegům, kteří dosud čerpali informace o dění ve straně většinou jen z médií, dnes večer vysvětloval své postoje a jednání. Krajský výkonný výbor (KVV) ho pak jednoznačně podpořil, a to i pro případ, že bude v novém vyjednávacím týmu, řekl dnes šéf plzeňské městské organizace ČSSD Martin Zrzavecký. KVV dnešní jednání přerušil. Znovu se budou sociální demokraté z kraje zabývat situací ve straně v sobotu, kdy se sejde namísto zhruba pětatřicetičlenného KVV kolem 150 straníků, řekl Zrzavecký. Chovancovo dnešní vystoupení z vyjednávacího týmu osobně chápe jako vyjádření podpory Sobotkovi. "Dnešní hlasování jasně ukázalo, že Milan Chovanec má jasnou podporu, všichni členové KVV hlasovali a podpořili jeho pozici," dodal Zrzavecký.

Chovanec řekl, že z vyjednávacího týmu odstoupil, aby odblokoval situaci. Předpokládá, že v novém vyjednávacím týmu, který by se měl ustavit ve čtvrtek, už bude předseda strany Sobotka. "Asi by bylo dobré, aby si sestavil tým, o kterém si bude myslet, že je nejefektivnější," uvedl plzeňský hejtman. Přiklonil se i k názoru, že v týmu by měl být také zástupce sociálnědemokratických senátorů.

Ohlasy, které nejen on, ale i další představitelé strany po nedělním hlasování předsednictva dostávají od řadových členů, voličů i nevoličů strany podle Chovance jednoznačně podporují Sobotku. "Na druhou stranu lidé vítají, že se konečně něco řeší, že se bude nějak řešit dvojkolejnost v sociální demokracii," poznamenal Chovanec.

Svoje víkendové hlasování na předsednictvu proti Sobotkovi označil za krok z "čirého zoufalství", snahu, aby se věci pohnuly. Odmítl ale, že by měl Sobotka jako jediný nést odpovědnost za vedení volební kampaně. "Má-li viset předseda Sobotka, ne za volební výsledek, ale za kampaň, tak chci viset vedle něj, protože já jsem byl za tu kampaň odpovědný. V této věci se chci nechat pověsit s ním. A myslím si, že by se tam měli, je-li to o volební kampani, nechat pověsit i ostatní místopředsedové," dodal Chovanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…