Po Bílé hoře nebylo žádné temno. Církve chtějí národu poutavě vysvětlit, že na tuto dobu může být hrdý

08.07.2017 15:27

České církve se společnými silami chtějí ponořit do studia 17. století. Chtějí se pokusit o společný výklad éry spjaté s povstáním českých stavů, jejich porážkou na Bílé hoře a následným obdobím tzv. temna. Píše o tom server Lidovky.cz.

Po Bílé hoře nebylo žádné temno. Církve chtějí národu poutavě vysvětlit, že na tuto dobu může být hrdý
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dřevěný kříž s Kristem

Smyslem celého úsilí má být podle serveru nabourání zažitých představ o době pobělohorské jako o období temna. Tento úsek dějin se totiž stále vnímá, píše server, jako jedno z národních traumat. Za účelem studia vznikla Komise pro církevní dějiny 17. století. 

„Z hlediska vztahů věřících a církví u nás jsou raně novověké události jako stavovské povstání, bitva na Bílé hoře či rekatolizace obdobím, které nás stále bohužel nejednou rozděluje. Chceme prostřednictvím důkladného popsání bez různých nánosů a snahy porozumět těmto dějinným událostem nalézt mezináboženské porozumění,“ zmínil generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl. 

Podle arcibiskupa Dominika Duky má být smyslem práce komise především prohloubení ekumenického dialogu a spolupráce. „Ale i výzva do širší společnosti, že je nutné stavět na tom, co nás spojuje, a nehledat to, co nás rozděluje,“ uvedl. 

Práce Komise má trvat do roku 2021, kdy má být uspořádána konference shrnující výsledky bádání. Tento rok totiž vychází na výročí 400 let od popravy 27 českých pánů na Staroměstském náměstí. 

Původní text ZDE.

 

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…