Po Brexitu se prý chce odtrhnout země, kterou byste určitě nečekali

30.06.2016 21:55

V Austrálii po britském referendu sílí snahy po odtržení od společenství Commonwealth realms. Austrálie by tak už neměla ve svém čele britského panovníka. Informoval o tom bruselský server Politico.

Po Brexitu se prý chce odtrhnout země, kterou byste určitě nečekali
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

Server píše, že britské rozhodnutí opustit Evropskou unii inspirovalo australské republikány, kteří nyní na internetu volají po jejich vlastním odtržení od sdružení Commonwealth realms, do kterého patří zejména bývalé kolonie a dominia Velké Británie a v němž platí formální vláda britského panovníka.

„Brexit nás rozhodně posunul kupředu,“ uvedl Peter FitzSimons, předseda Australského republikánského hnutí. „Jedna věc je, že monarchisté chtějí zůstat blízko Velké Británii. Otázkou ale teď je, jestli chceme zůstat blízko malé Británii,“ podotkl dále FitzSimons a dodal: „Kdybychom teď měli referendum, vyhráli bychom.“

FitzSimons upozornil, že se během prvních tří dnů po britském hlasování zvýšil počet žádostí o členství v hnutí 20krát.

Austrálie už jednou o nezávislosti hlasovala

V čele Austrálie jako konstituční monarchie v tuto chvíli stojí britská královna Alžběta II., jejíž role je sice převážně symbolická, určité pravomoci ale má. Ty zahrnují například i jmenování premiéra v případě, když je parlament po volbách zablokován, nebo jeho odvolání v případě vyjádření nedůvěry.

Austrálie již jednou o nezávislosti hlasovala, a to v roce 1999. Tehdy ale referendum dopadlo silně ve prospěch udržení konstituční monarchie. Tehdejší australský premiér John Howard byl navíc silným zastáncem monarchie.

Mnohé se změnilo

Jak ale server upozorňuje, od té doby se mnohé změnilo. Političtí lídři nyní v Austrálii téměř jednohlasně podporují republiku. Současný premiér Malcom Turnbull je navíc bývalým předsedou Australského republikánského hnutí. Ačkoliv se nechal slyšet, že během královniny vlády další referendum požadovat nebude, následně zdůraznil, že jeho „oddanost tomu, aby Austrálie měla ve svém čele Australana, je pořád stejná“.

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…