Po Dalíkovi by měl přijít na řadu tunelář Bakala, radil Zeman před lidmi. Načež se pochvalně vyjádřil o střelných zbraních

01.06.2016 17:52

REPORTÁŽ V rámci návštěvy Jihočeského kraje navštívil prezident Miloš Zeman náměstí T. G. Masaryka v Bechyni, kde se setkal se stovkami občanů.

Po Dalíkovi by měl přijít na řadu tunelář Bakala, radil Zeman před lidmi. Načež se pochvalně vyjádřil o střelných zbraních
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman na Žofínském fóru

Anketa

Je pro vás Naděžda Savčenková hrdinkou?

4%
96%
hlasovalo: 12662 lidí

„Boj proti nezaměstnanosti pomalu končí. Nyní začíná boj za zvýšení životní úrovně – zvýšení průměrných mezd a starobních důchodů,“ řekl úvodem setkání s občany Zeman. Důchodcům slíbil třísetkorunový příspěvek. Následně obhajoval i obchody s Čínou, kde například velmi výrazně působí Škoda Auto. 

„První slovo dávám vždy tomu, kdo nějakým viditelným způsobem ukazuje nesouhlas s mými názory. A protože tady vidím jednoho osamělého střelce s červenými trenýrkami, vyzývám jej, aby položil první dotaz. Pokud tak neučiní, bude zbabělec,“ podotkl Zeman s tím, že muž musel zřejmě přijít naostro. Zeman za svá slova sklidil smích přítomných.

„Nevážím si vás z jednoho prostého důvodu. Že váš úřad se stal hulvátským prostředím,“ nestyděl se muž. „Čím to, že jste se tak změnil? Po revoluci jste byl takový slušný člověk,“ pokračoval. „Protože by se měl člověk o některých věcech přesvědčovat na vlastní oči, a ne z médií, zeptám se vás, jaké hulvátství jsem použil dnešní den?“ opáčil Zeman. „Je lépe jednou vidět, než stokrát slyšet,“ připomněl následně prezident čínské přísloví. „Já jsem se nezměnil, jen jsem o něco starší, o něco unavenější. Ale dokud mně slouží hlava, tak to, že mě neslouží nohy, je pominutelný detail,“ dodal prezident.

A řeč přišla i na uprchlickou krizi. „Nejlepší by bylo, kdyby se Evropská unie dokázala dohodnout na společné ochraně svých hranic. Bohužel k tomu není dostatečná ochota a politická vůle. Každá země se tak musí bránit sama. Bránilo se tak Maďarsko, dokonce postavilo i plot. Bránily se tak i další země. Příští týden poletím do Makedonie, abych vyjádřil prezidentovi a vládě úctu, že nás brání před uprchlíky, neboť i tam je plot...,“ řekl Zeman. Podle něj při výrazném proudu uprchlíků by se uzavřely hranice. „Do této závory by se případně mohli zapojit i dobrovolní hasiči,“ zmínil jeden z návrhů Zeman.

Další dotaz směřoval jeden z návštěvníků náměstí na odsouzení lobbisty Marka Dalíka. Prezidenta zároveň pochválil za jeho politiku.

„Nedávno jsem v Poslanecké sněmovně podpořil návrh zákona o původu příjmů majetku. Nikdo poctivý se nemusí bát. Jsou u nás ale lidé, kteří původ majetku prokázat nedokážou. Takže si myslím, že po Marku Dalíkovi by měl následovat i podnikatel a uhlobaron Zdeněk Bakala. Takových lidí, kterým říkám tuneláři, je poměrně hodně. Neradujte se nad jedním Markem Dalíkem. Tím to začíná, ale rozhodně nekončí,“ podotkl následně Zeman.

Otázku mladé ženy s červenou kartou Zeman opětovně odpálkoval. Dívka se jej ptala na to, co říká názorům ohledně rozdělování společnosti jeho osobou. „Někdo fandí Spartě, někdo fandí Slavii. Ale neřeknete, že by byla země rozdělena na dvě poloviny. Je to o názoru. Za komunismu měli lidé povinnost mít jeden jediný názor. Važte si toho, že žijete ve svobodné společnosti. Každý má právo mít svobodný názor,“ řekl Zeman.

Hlava státu následně odpověděla i na otázku ohledně dřívějších odchodů do důchodu, například pro hlubinné horníky, či na otázku ohledně principu retroaktivity. „Právníci, kteří se shodnou na máločem, se v tomto případě shodují na tom, že právo se nemá měnit podle momentální účelnosti. To znamená, že princip retroaktivity nemá být použit,“ sdělil Zeman.

Jen hlupák nemění své názory, podotkl následně Zeman. Zmínil, že změnil svůj názor na držení zbraní. „Dříve jsem byl spíše pro zpřísnění držení zbraní. Zažil jsem například šílené střelce v Uherském Brodě. Změnil jsem názor po střelbě v pařížském klubu. Kdyby tam byl někdo, kdo umí střílet, tak by možná desítky lidí nezahynuly. Bohužel teroristické činy se rozmáhají, tak z tohoto důvodu jsem změnil názor, a v současné době jsem pro to, aby se držení zbraní neomezovalo. Pokud nebezpečí mezinárodního terorismu zmizí, změním svůj názor opět opačným směrem,“ řekl Zeman.

Poté Zeman odpověděl i na dotaz dětí, že se mu v Bechyni líbí, či na dotaz jednoho seniora, jak snáší útoky ze strany médií a hlupáků. „Nám už to leze krkem,“ podotkl senior. „Jsem v politice 25 let. A za 25 let se člověk něco naučí. Lidé se mají učit pořád. Já bych své odpůrce nenazýval vždy hlupáky. Já bych je nazýval lidmi s jiným názorem, kteří mají ten morální defekt, že neuznávají jiný názor než ten vlastní. Jsou to tak trochu potomci minulého režimu,“ poukázal Zeman na to, že v minulém režimu byl možný pouze jeden názor. 

Předtím, než Zeman připnul stuhu prezidenta republiky na prapor města, odpověděl také na dotaz ohledně církevních restitucí. Nové požadavky katolické církve považuje za nepoctivou hru.

Z Bechyně Zeman zamíří do Českých Budějovic, kde se setká s profesionálními hasiči.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…