Po Havlovi už ani pes neštěkne. Lidé vzpomenou spíš na Husáka, posteskl si Babišův poslanec

17.12.2013 12:33

Uplynuly již dva roky od úmrtí bývalého československého a českého prezidenta Václava Havla. ParlamentníListy.cz oslovily politiky s dotazem, zda hodnotí odkaz Václava Havla jako vesměs pozitivní či negativní a co podle nich vykonal pozitivního a negativního.

Po Havlovi už ani pes neštěkne. Lidé vzpomenou spíš na Husáka, posteskl si Babišův poslanec
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Bronislav Schwarz, lídr Severočechů za Ústecký kraj, číslo 2 na kandidátce ANO v Ústeckém kraji

V rámci této ankety, kterou celou zveřejníme ve středu, se vyjádřil i člen poslaneckého klubu ANO Bronislav Schwarz.

„To jste se přesně trefil do otázky, na kterou opravdu neznám odpověď. Řeknu na rovinu, že jsem na to dodnes nepřišel. Dotýkalo se mě, když Havel prodal zbrojovky Američanům, vlastně ukončil ty kontrakty a přestaly se prodávat naše letadla a naše zbraně, a lidé tak přišli o práci. Tím myslím Vodochody, Zbrojovku Brno a podobně,“ řekl ParlamentníListům.cz Schwarz.

To už si lidé vzpomenou spíš na Husáka

„Samozřejmě jsem vnímal i Sametovou revoluci. Já nevím, zda to nebylo předem připravené, jestli Havel byl jenom něčí prostředník. Vnímám i rozkradení republiky, když tou zajímavou privatizací někteří lidé přišli k majetkům zajímavým způsobem. Čili nevím, co si mám o něm myslet,“ dodal Schwarz.

Schwarze ale zaráží, jak Havel zůstal či spíše nezůstal v povědomí lidí: „Na jednu věc mám ale silný názor a řeknu od srdce, že, ať ten člověk byl jakýkoli, je prostě divné, že umřel, a dnes po něm ani pes neštěkne. Jedeme dál. Na Masaryka lidé vzpomenou. Je to blbý, že to tak řeknu, ale vzpomenou i na Husáka, dokonce i na Gottwalda či na Lenina, ať je to, jak je to. Ale ten Havel, i když zde byl u zrodu demokracie, ať už to hodnotíme jakkoli – jestli to bylo připravováno už dlouho, nebo se to udělalo špatně, to já nevím, ale s tím způsobem jsem neztotožnil – tak je mi divné, že jsme taková konzumní společnost, že se na něho pomalu vykašleme a že se o něm nemluví a jede se dál. Je to takové trochu smutné.“

Zemřel ve spánku, manželka byla u něj

Václav Havel (5. října 1936, Praha – 18. prosince 2011, Vlčice-Hrádeček) byl český dramatik, esejista, kritik komunistického režimu a později politik. Byl devátým a posledním prezidentem Československa (1989 – 1992) a prvním prezidentem České republiky (1993 – 2003).

Havel zemřel v neděli 18. prosince 2011 v 10.15 hodin po dlouhodobých zdravotních problémech (jeho manželka Dagmar uvádí, že v 9.46 hodin). Zemřel ve spánku na oběhové selhání. Byla u něj manželka Dagmar a jedna ze sester boromejek, které se o Havla v posledních měsících staraly.

V posledních měsících života se veřejného života spíše stranil v důsledku svých dlouhotrvajících zdravotních komplikací. Odpočíval na své chalupě v Hrádečku u Trutnova a jezdil do lázní. Naposledy veřejně vystoupil týden před smrtí, kdy se setkal s dalajlámou u příležitosti jeho návštěvy v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…