Po Krymu se lidé začali bát! řekl Kiska. A Zeman odpověděl: Co Putin?

12.03.2019 13:11

Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě slaví 20. výročí vstupu České republiky do NATO. V rámci oslav pozval Zeman do Prahy také své kolegy prezidenty. Přijel slovenský prezident Andrej Kiska, polský prezident Andrzej Duda, maďarský prezident János Áder a zástupkyně generálního tajemníka NATO Rose Gottemoellerová. Řeč přišla na boj s teroristy, ale také na odstrašení Ruska.

Po Krymu se lidé začali bát! řekl Kiska. A Zeman odpověděl: Co Putin?
Foto: reprofoto: vysílání ČT24
Popisek: Vystoupení Madeleine Albrightové.

Andrej Kiska zavzpomínal na rok 2014, kdy Rusko obsadilo ukrajinský poloostrov Krym. „Najednou se i v našich zemích začali lidé obávat o svoji bezpečnost. V NATO platilo jeden za všechny, všichni za jednoho, ale i my si také musíme plnit svoje závazky. Polsko už je plní a jsem rád, že i ostatní země tohoto regionu se zavázaly plnit závazek 2 procent výdajů na obranu,“ prohlásil Kiska.

Anketa

Vážíte si Madeleine Albrightové?

5%
95%
hlasovalo: 24341 lidí

Gottemoellerová obrátila pozornost k terorismu, kterému musí NATO věnovat pozornost. Pozornost však věnovala i počínání Ruska. „Rusko velice provokativním způsobem porušuje to, co je stanoveno touto smlouvou. Doufáme, že se Rusko vrátí ke svým závazkům daným touto smlouvou, ale musíme počítat i s tím, že bude pokračovat zastrašování,“ uvedla dáma

Původním principem NATO bylo zdržování (komunismu). Ale někdy v roce 2001 se to změnilo. A dovolím si jako vždy jednu provokativní poznámku, paní Písařovicová, kdykoli jsem mluvil jako vrchní velitel ozbrojených sil, říkal jsem, že tomu musíme přizpůsobit charakter našich investic. A teď přijde ta provokace, generálové se vždy připravují na minulou válku, a že by tedy bylo možná dobré, kdyby se objevily návrhy na obnovení jezdectva. A položme si nepříjemnou otázku. Je rozšíření tankových divizí stejné jako obnovení jezdectva? Hledejme moderní zbraňové systémy. Zaměřme se na drony, které létají 24 hodin v kuse a jsou schopny odpalovat rakety na vzdálenost 150 kilometrů. Pod těmito raketami zemřelo už mnoho teroristů z Tálibánu a podobně,“ poznamenal Zeman.

Když dostal znovu slovo Kiska, zdůraznil, že Evropa musí budovat obranu v rámci NATO. „Je třeba si uvědomit, že Evropa je ekonomická supervelmoc, která vede souboj s dalšími ekonomickými velmocemi, jako je Čína, Rusko a Spojené státy,“ poznamenal Kiska s tím, že ekonomické velmoci je třeba chránit. V případě Evropy musíme Evropskou unii bránit v rámci NATO.

Maďarský prezident Áder upozornil, že NATO musí sledovat to, co se děje na Balkánu.

Polský prezident Andrzej Duda si pochvaloval, že země NATO v tomto regionu spolu již spolupracují.

Po půl jedné odpoledne došlo také na dotazy novinářů. Zástupce polských médií chtěl od prezidentů slyšet, co soudí o požadavku Američanů zaplatit americkým jednotkám 150 procent nákladů. Polský prezident odpověděl jasně, další pánové se věnovali výdajům na svou vlastní armádu

„V rozhovoru se mnou Donald Trump nikdy nezmínil požadavek zaplatit americkým jednotkám 150 procent nákladů,“ zdůraznil Duda. Jedním dechem dodal, že samo Polsko vydává na obranu dost peněz, a pokud se bude Polsku nadále ekonomicky dařit dobře, bude polská vláda vydávat třeba i 2,5 procenta na obranu.  

Kiska prohlásil, že se Slovensko zavázalo vydávat 2 procenta na obranu do roku 2024, ale tento slib naplní v roce 2022. O to víc je mu prý líto, že dnes na Slovensku zaznívají i názory, že členství v NATO omezuje slovenskou suverenitu.

Zeman dodal, že Česká republika chce 2 procent dosáhnout také do roku 2024. „Se skromností sobě vlastní připomínám, že když jsem byl premiérem v letech 1998 až 2002, tak jsme měli výdaje na obranu 2 procenta HDP a nikdo z toho nedělal žádné velké show, všichni jsme to pokládali za samozřejmost,“ zaznělo z úst českého prezidenta.

Martin Řezníček z České televize se nakonec všech prezidentů zeptal, jestli souhlasí s názorem někdejší ministryně zahraničí USA Madelaine Albrightové, že ruský prezident Vladimir Putin akcentuje rozpínavou ruskou politiku a provokuje své sousedy na mezinárodní scéně.

„Pro mě je pochopitelné, že taková činnost ze strany Ruska je vedena. Myslím, že o tom nikdo z nás nemá pochybnosti,“ poznamenal polský prezident. Rusko testuje země NATO, zda budou reagovat. „Přestaneme-li reagovat, tak budeme mít ruská letadla nad Prahou nebo nad Varšavou. Ale NATO je živé a na tyto provokace reaguje,“ pokračoval Duda s tím, že se stačí podívat i na ruský útok na Sergeje Skripala.

Kiska Dudova slova potvrdil.

Zeman nabídl trochu jiný pohled. „Ten, kdo má strach z provokací jen prozrazuje svou vlastní slabost. Hrdá a sebevědomá země má možnost se sama ubránit a nemá se bát,“ uvedl český prezident.

Tiskovou konferenci uzavřel maďarský prezident János Áder, který zdůraznil, že Maďarsko podpořilo zavedení protiruských sankcí a dodnes se zúčastňuje operací v Pobaltí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …