Po Němečkovi prý nejde jen Babiš. Znalec ministerských poměrů Cikrt ukazuje na člověka, který prý vidí zloděje všude

10.11.2014 20:28

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) nemá v patách pouze Andreje Babiše (ANO), který o něm v pátek napsal na internetu, že je Šnajdroid a měl by nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu, ale doslova na paty mu šlape i lidovecký poslanec Ludvík Hovorka. Tedy hlavně Hovorka, který podle někdejšího mluvčího ministerstva zdravotnictví Tomáše Cikrta trpí stihomamem a jde po všech ministrech zdravotnictví s myšlenkou, že mají za sebou organizované skupiny, co chtějí krást. Babiš se pak na této vlně začal jenom vézt. Důvod? Dosáhnout odvolání Němečka!

Po Němečkovi prý nejde jen Babiš. Znalec ministerských poměrů Cikrt ukazuje na člověka, který prý vidí zloděje všude
Foto: Vlastimil Hloupý
Popisek: Křest knížky Tomáše Cikrta nazvané Krev a peníze o kauze Diag Human

Za vším hledej Hovorku, vysvětlil ParlamentnímListům.cz někdejší populární mluvčí ministerstva zdravotnictví a nynější šéfredaktor webového Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt k válce dvou ministrů - Svatopluka Němečka (ČSSD) a Andreje Babiše (ANO). To, že místopředseda vlády Babiš v pátek napsal na svém internetovém profilu Twitter o ministrovi zdravotnictví  Němečkovi, že „by měl ten Šnajdroid Němeček urychleně nastoupit na protialkoholní a psychiatrickou léčbu", se totiž dá podle Cikrta velmi snadno vysvětlit – dehonestace ministra Němečka je prý hlavně práce lidoveckého poslance Ludvíka Hovorky.

Tento člen sněmovního výboru pro zdravotnictví a také předseda podvýboru pro ekonomiku ve zdravotnictví, zdravotní pojištění a lékovou politiku je totiž podle Cikrta známý zvláštní zálibou v potírání ministrů zdravotnictví.

„Nevyzpytatelný před osmi lety, když se trefoval do pravicového Julínka, stejně jako dnes, kdy je jeho terčem levicový Němeček,“ zmínil ostatně k němu Cikrt ve svém článku na portálu zdravotnickydenik.cz.

„Podle mne na začátku všeho, co nyní padá z ministra financí Andreje Babiše, stojí Ludvík Hovorka. Trpí totiž stihomamem a myslí si, že je všechno na pozadí zorganizované nějakými skupinami. No a Babiš mu jen na tuto vlnu naskočil, vše od něj převzal. Ať Hovorka i Babiš předloží důkazy a řeknou kdo, co a kde,“ rozzlobil se v souvislosti s dotazy ParlamentníchListů.cz Cikrt.

Zatímco psal z Bruselu, ve sněmovně byla mela

Spor obou ministrů se totiž vyostřil v pátek, kdy Babiš o Němečkovi kromě výše zmíněného také uvedl, že zpronevěřil veřejné peníze. Babiš to přitom napsal na Twitter během jednání ekonomických ministrů EU v Bruselu, v ten den ve sněmovně vůbec neseděl a tak ani neviděl, jakou melu jeho slova způsobila: ve sněmovně se dokonce kvůli tomu hovořilo o hlasování o nedůvěře vládě, pokud oba ministři urychleně ze svých postů neodejdou.

Němeček se totiž jen krátce předtím ostře ohradil proti informacím deníku MF Dnes, který napsal, že Ministerstvo zdravotnictví chce pod vedením Němečka prosadit, aby se nepovolená léčba diabetiků kmenovými buňkami platila z veřejného zdravotního pojištění. Němeček to ale v emocionálním projevu označil za naprostou lež. Podle něj jde o cílenou snahu novin, vlastněných Babišem, jeho osobu zdiskreditovat.

„Mne taková reakce od Babiše zaráží a samozřejmě, že je to tvrdá politická exhibice," zmínil k pátečnímu cirkusu ve sněmovně Cikrt.

Buňky má v gesci náměstek, Němeček se jen veze

Podle něj vše vskutku začalo u poslance Hovorky a rozvinulo se to pak dál. "Nikdo ale podle mne neví tu podstatu. Jde totiž v souvislosti s kmenovými buňkami o vyhlášku, která šla teprve do vnějšího připomínkového řízení. Takže představa, že by někdo něco tajně vpašoval do té vyhlášky, je úplně zcestná. Navíc to navrhly dvě odborné společnosti, a pokud vím, tak je to celé v gesci lidoveckého náměstka Philippa (Tom Philipp je náměstek ministra pro zdravotní pojištění – pozn. red.), takže to ani nepřipravoval ministr sám. Němeček na to dokonce podle mých informací ani netlačí za každou cenu, odpovědnost je ale i tak  na něm, neboť si má citlivá témata hlídat,“ zmínil k hádce o kmenové buňky Cikrt.

„Podle mne je to naprosto nepřijatelný způsob komunikace mezi ministry, musí to vyřešit pan premiér,“ podotkl dále.

Zarazilo jej prý i to, že v nejnovějším svém blogu.idnes.cz se Babiš rozhovořil o dalších lidech, kteří byli do loňského roku kromě Němečka a Petra Hapaly (což je údajně někdejší společník Marka Šnajdra) v představenstvu firmy 4MEDI – což je Centrum buněčné terapie a diagnostiky, která se léčbou kmenovými buňkami zabývá. V článku od Babiše totiž padla zmínka i o náměstkovi ministra Němečka Davidu Kotrisovi, kterého Babiš slovně propojil se "Šnajdrovými lidmi.“

„Topolánkova vláda na svém posledním zasedání schválila, že nakoupí část akcií této firmy a poté do ní začaly proudit dotace z veřejných prostředků. A tím je kruh Šnajdrových kamarádů a kmenových buněk uzavřen,“ popsal k tomu na blogu také Babiš.

I tady ale kroutí Cikrt hlavou.

Pozor, může jít o příštího ministra!

„Firma 4MEDI? Tady také jde o útok na ministra, jinou souvislost tam nevidím. Andrej Babiš chce asi vytvořit veřejný dojem, že existuje nějaká organizovaná skupina, což je pěkná hloupost. Ti lidé z ministerstva totiž musí sedět v různých orgánech, které to ministerstvo má na starosti. No a pokud vím, tak David Kotris jako náměstek tam je zástupcem ministerstva, někoho tam jmenovat za ministerstvo přece museli. Babiš ale chce ´sejmout´ ministra a to se dělá i tak, že se útočí přes někoho...Já ale znám náměstka Kotrise jako slušného člověka, a když o něm naznačuje Babiš, že je to také ´Šnajdroid´, tak to jsou jen takové povídačky. David Kotris pracuje na ministerstvu od roku 2006 nebo 2007, přišel tam s námi, tedy s ministrem Tomášem Julínkem. Pracoval původně na právním odboru – ten odbor posuzuje kromě jiného i různé žádosti organizací apod. No, a protože byl dobrý, tak je z něj dnes náměstek. Podle mne nějaké řeči o Šnajdrových kamarádech začal rozvíjet také Ludvík Hovorka a Babiš na to jen naskočil,“ vysvětlil k tomu Cikrt s tím, že se ale nesmí Hovorka podceňovat, neboť to může také klidně být kandidát na příštího ministra zdravotnictví. Možná proto je asi - stejně jako mnoho dalších lidí - nakažlivě uhranut miliardářem z Agrofertu.

To ale není vše, co o Němečkovi na svém blogu Babiš nejnověji napsal a nad čím se dále Cikrt pozastavil. Babiš se totiž znovu vrátil k nákupu ozařovacího přístroje Cyberknife, což je kybernetický nůž a jediný robotický ozařovač ve střední Evropě, který rozšiřuje možnosti léčby v oblasti onkologie a funguje podobně jako gama nůž.

Pokud má v ruce dokumenty o předražení, ať je předloží

„Upozornili jsme i na to, že pan ministr má problémy z minulosti, ať už se to týká nákupu nejdražšího Cyberknife na světě pro ostravskou nemocnici, kde šéfoval, nebo předraženého nákupu CT, na kterém vydělala fiktivní firma Variomedical založená jen pro tento účel,“ uvedl Babiš.

„Já bych u toho hodnocení byl opatrný, protože kupovat přístroje je určitá činnost, kterou musíte dělat tak, aby vám pak ty přístroje fungovaly v kombinaci s jiným vybavením a s jinými přístroji,“ zdůraznil k přesvědčivému tónu ministra financí Cikrt.

Podle něj se rozhodně nikdy nedá jednoznačně říci, že když někdo stejný přístroj koupí za jinou cenu, tak pak že z toho vychází, že jde o krádež.

„To není správná domněnka. Pokud vím, tak u tohoto nákupu bylo několik kol kontrol, navíc se musí vycházet z faktů. Když má někdo jen pocit, že to bylo předražené, tak to je jen pocit, musí to třeba takto zhodnotiti i NKÚ, nebo policie. My to vědět nemůžeme. Ale i tady to podle mého soudu táhne účelovostí. Je snadné říci, že je to dražší o polovinu, ale kdo to může dokázat, jak to může změřit? Ať řekne pan ministr Babiš podle čeho tak soudí - má snad v ruce nějaký materiál, který to potvrzuje? Ať se novináři optají pana Babiše, jestli takovýto druh dokumentu má v ruce a ať jej ukáže,“ udeřil Cikrt.

O co mu jde? O ty miliardy ve VZP

„Podle mne je to od Babiše jen záminka k odvolání ministra Němečka. Bezpochyby. A pak mu také jde o obsazení pojišťovny, kde se rozhoduje o miliardách. Podle mého soudu to je jasné jak facka,“ zopakoval Cikrt.

Prý ale nemůže jednoznačně dát ruku do ohně za ministra Němečka, i když rozhodně asi špatným ministrem nebude. „Podle mne je to člověk, který se vyzná v řízení a i svou funkci ministra vykonává v rámci mantinelů ČSSD asi dobře. Co na to říci? Teď mu zrovna ve sněmovně prošlo pár zákonů, ale chlapci se musí ve vládě dohodnout, o co jim jde – jestli o dodržování programového prohlášení, nebo o něco jiného. Jestli pan Babiš jen planě útočí, tak to musí premiér rázně utnout,“ dodal na závěr Tomáš Cikrt.

Babiš chce podat trestní oznámení

Dodejme, že ministr financí Andrej Babiš během dneška pronesl, že v souvislosti s hospodařením ostravské fakultní nemocnice, kterou v minulosti osm let vedl právě ministr zdravotnictví Němeček, chystá trestní oznámení. Němeček na oznámení reagovat ale zatím nechce, vláda by podle něj měla řešit skutečné problémy ve zdravotnictví. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) si myslí, že by si to ministři měli mezi sebou vyříkat, a ne podávat trestní oznámení.

Roztržkou  mezi oběma ministry se i tak bude ve středu zabývat koaliční rada. Ani Sobotka ovšem prý nezaznamenal, že by Němeček resort zdravotnictví vedl špatně.

„Je to věc, která je metodou pana Babiše, pro nás pro sociální demokraty to není metoda. My nebudeme podávat trestní oznámení na ministry z hnutí ANO," řekl dnes novinářům Sobotka. Dodal, že Němeček jej ujistil, že má čisté svědomí.

 

 

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…