Po dvoutýdenní prohibici se dnes začne alkohol vracet na pulty

27.09.2012 6:08

Po dvoutýdenní prohibici se dnes na pulty restaurací a obchodů dostane první tvrdý alkohol. Vláda ve středu v noci rozhodla o uvolnění lihovin vyrobených před 1. lednem 2012. Na trh bude moct být postupně uvolňován také alkohol letošní, u kterého výrobci prokážou dokladem původ lihu.

Po dvoutýdenní prohibici se dnes začne alkohol vracet na pulty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Z regálů prodejen musel nařízením vlády zmizet veškerý alkohol s 20 procenty alkoholu a výše

Opatření vejde v platnost prohlášením ministra zdravotnictví Leoše Hegera v médiích. Zatím není jasný přesný čas. V platnost dnes vejde středeční nařízení vlády o podobě formuláře pro prokázání původu lihu.

Kolky s červeným označením NOVÝ, na alkohol vyrobený až po propuknutí metylalkoholové aféry, která si vyžádala 26 životů, začala celní správa distribuovat výrobcům ve středu. I tyto lahve ale budou muse výrobci doplnit takzvaným rodným listem.

Kontroly v obchodech a restauracích budou intenzivní nejméně ještě několik týdnů. "To, že vláda schválila opatření neznamená, že všichni vezmou útokem restaurace a začnou pít všechno, co je kde po ruce," varoval po jednání vlády ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) s tím, že riziko metylalkoholu na české trhu stále bude.

Otevřené lahve s tvrdým alkoholem budou muset být zlikvidovány. Výjimkou mohou být drahé lihoviny, které majitelé nechají otestovat v laboratořích. Pro lahve tvrdého alkoholu ve skladech budou muset distributoři získat doklad původu alkoholu do 60 dnů, jinak bude zlikvidován. Za prokazatelně zlikvidovaný alkohol bude stát vracet už vybranou spotřební daň. Lahve ze skladů se nebudou muset překolkovávat.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…