Po hrozbě sociálního výbuchu kvůli uzavření Paskova se bouří lidé na Karvinsku. Podívejte se proč

21.09.2014 16:31

Problémy kvůli těžbě černého uhlí v Moravskoslezském kraji nekončí. Po hrozbě sociálního výbuchu kvůli uzavření Dolu Paskov se bouří lidé na Karvinsku. Obyvatelé Doubravy mají strach ze zničení domů a životního prostředí. Založili sdružení Naše Doubrava, se kterým půjdou do komunálních voleb. Za odporem části lidí vidí ale místní starostka předvolební boj. Odboráři upozorňují na hrozbu desítek tisíc nezaměstnaných.

Po hrozbě sociálního výbuchu kvůli uzavření Paskova se bouří lidé na Karvinsku. Podívejte se proč
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

Paní Jiřina Ferenčíková má strach a není sama. „Mohlo by dojít k zániku lokality, je to jedna z nejkrásnějších částí obce. Novostaveb je tu asi patnáct,“ popsala stav v místní čtvrti a upozornila také na jinou lokalitu v Doubravě, která už byla důlní činností v minulosti zničena. Sama se domnívá, že ohroženy mohou být i další desítky rodinných domů. Obavy místních lidí jsou stejné jako všude, kde těžba probíhá. Mají strach z poškození domovů a zhoršení životního prostředí. „Z hlediska rentability budou chtít vytěžit více. S ohledem na redukovanou verzi EIA nechtěli jednat o výkupech pozemků nebo demolicích před těžbou,“ doplnila. OKD má v lokalitě v plánu těžit 8 let. Lidé se k záměru mohou vyjádřit do 19. září. „Připomínky chystám, dokument je ale velmi rozsáhlý a není to tak jednoduché,“ upozornila Ferenčíková. 

Místní založili sdružení Naše Doubrava a jdou voleb

Ferenčíková navíc tvrdí, že obec dostatečně nehájí zájmy místních obyvatel. „Je to netransparentní. Vedení obce o projednávání takto zásadního bodu pořádně dopředu neinformovalo občany. Na programu jednání zastupitelstva to nebylo jasně uvedeno. Žádná zmínka nebyla ani ve zpravodaji. Starostka nepodnikla nic, aby se občané mohli o věci dovědět předem. Není možné, aby někdo takto vystupoval a hájil spíš zájmy těžební společnosti než občanů,“ vyjádřila se Ferenčíková na adresu radnice. „Paní starostka nás vyprovokovala svým jednáním a založili jsme sdružení nezávislých kandidátů Naše Doubrava a kandidujeme ve volbách,“ vysvětlila.

Starostka: Můj dům šel dolů o čtyři metry a nic se nestalo

Starostka obce Květuše Szyroká zastává svou funkci 20 let. Pro ParlamentníListy.cz se vyjádřila k debatám o vlivu pokračování těžby. „Původní záměr těžby představoval větší zátěž pro obec, teď je třetinová. Víceméně jde o pokračování stávající těžby, ale zasáhne lokalitu, kde jsou lidé trošičku pobouření a mají strach,“ uvědomuje si starostka. „Domy sice ohrožené budou, ale ne tak, aby byly nutné výkupy. V jednom místě může být pokles vyšší, asi 1,7 metru, ale uvedu vás do obrazu. Mám svůj vlastní dům také na poddolovaném území, kde proběhla těžba, a dům šel postupně během let dolů o čtyři metry a normálně se tam žije,“ vysvětlila. Domnívá se, že odpůrcům jde pouze o předvolební kampaň. Zároveň upozornila na to, že pokles půdy je velmi pozvolný, takže nemusí způsobit problémy.

Starostka: Byla bych ráda, kdyby se netěžilo, ale uhlí je tu od nepaměti

Starostka Doubravy jednoznačně odmítá, že by jakkoli hájila zájmy těžebních společností a jedná pouze ve prospěch obce. Jak uvedla, obec svým přístupem dlouhodobě sleduje také zachování zaměstnanosti v regionu. „Kdyby se těžba omezila, tak přímo na dole minimálně 3 000 lidí přijde o práci a na to navazují další, takže 8 nebo 10 tisíc lidí by bylo bez zaměstnání. Obec za vytěžení získává peníze. Byla bych ráda, kdyby se netěžilo, ale uhlí je tu od nepaměti,“ dodala s tím, že pracovní příležitosti zkrátka nejsou.

Netěžit? Pak vznikne totální Bronx

Jisté je, že v oblastech zasažených těžbou řeší problémy snad úplně všichni. Obyvatelé mají strach o střechu nad hlavou, ekologové zuří, státní správa vede obvykle nekonečný boj s těžaři, horníci se bojí o práci a těžaři se potýkají s nízkými cenami uhlí. Není to tak dávno, co se právě v Moravskoslezském kraji střídali elitní politici v souvislosti s plánovaným uzavřením Dolu Paskov, hrozbou krize a sociálního výbuchu. „Veškeré aktivity proti těžbě jsou nesmyslné. Když se řeklo, že se zavře OKD, tak nastalo zděšení. Kromě 83 tisíc nezaměstnaných, kteří jsou už teď registrovaní na Úřadu práce v Ostravě, by přibylo dalších 50 tisíc. Bylo by to neudržitelné a vznikl by totální Bronx. Když mi někdo řekne, že bude rekvalifikovat horníky, tak jen přibudou nezaměstnaní, ale rekvalifikovaní lidé,“ uvedl předseda Sdružení hornických odborů OKD Jaromír Pytlík. Ještě do konce roku se předpokládá propouštění a sociální dusno bude přetrvávat i začátkem roku 2015. „Asi o 250 lidí bude OKD snižovat stav,“ uvedl Pytlík, který řekl i to, že pro horníky vyjednaly odbory odstupné.

Za 20 let máme mít tepelná čerpadla

OKD těžit bude, pro příští rok sice méně, ale přece. „K poklesu určitě dojde, a je otázkou, které lokality se budou těžit, což souvisí se situací na trhu,“ doplnil Pytlík s tím, že OKD je zkopírovaný problém Mostecké uhelné. „Je otázkou, zda na to máme, abychom netěžili. Viděl jsem v aktualizované energetické koncepci tepelná čerpadla, která máme mít už za 20 let, ale kdo na to bude mít peníze? Musíme vycházet z toho, na co máme. V Německu se uzavření dolů plánovalo na 15 let.“

Mluvčí: OKD bude hledat kompromis

Společnost OKD má uzavřenou s obcí Doubrava dohodu o vydobytí zásob z roku 2007. „Firma má zájem na dalším využití ložiska, které se nachází v oblasti obce Doubrava v rozsahu předložené dokumentace EIA pro Závod Důl Karviná pro období 2015 – 2023,“ upřesnil mluvčí OKD Marek Síbrt. Využitím ložiska v tomto rozsahu by ale došlo k ohrožení některých nemovitostí, majetku a zájmů obce, proto byl připraven dodatek k platné dohodě. „Cílem je zabezpečení využití výhradního ložiska černého uhlí a zajištění nezbytné ochrany nemovitostí, majetku a zájmů obce Doubrava,“ dodává Síbrt. „Zástupci OKD se zúčastnili zasedání zastupitelstva v obci Doubrava. Hlavním bodem jednání bylo plnění platné dohody v uplynulém roce. Uzavřená dohoda je plněna v plném rozsahu. Co se týče dodatku, zastupitelé obce a osadní výbor vznesly některé připomínky k jejímu obsahu,“ vysvětlil mluvčí. Společnost OKD je posoudí a bude s obcí dále jednat. „Jde o dvoustrannou dohodu, kde se společnost OKD bude snažit najít přijatelný kompromis,“ uvedl Síbrt.

Těžaři plánují jednání s majiteli nemovitostí

Síbrt zároveň upozornil na to, že přesné dopady plánované těžby Závodu Důl Karviná na povrch a obydlené lokality udává dokumentace EIA, která byla odeslána na MŽP ČR. Dokument je mimo jiné dostupný na www.cenia.cz. „Podle míry ovlivnění dané nemovitosti bude společnost OKD hledat oboustranně přijatelnou dohodu s jejím majitelem tak, jak to udává báňská legislativa. Teprve pak je možné žádat obvodní báňský úřad o povolení hornické činnosti spočívající v dobývání,“ uvedl mluvčí.

Součástí procesu bude i veřejné projednání záměru

Společnost OKD odeslala na ministerstvo redukovanou variantu svého původního maximalistického záměru z roku 2012. Redukovaný záměr předpokládá maximální poklesy 5 metrů v případě Karviné-Starého Města a maximálně dvoumetrové poklesy v Orlové-Výhodě. Zároveň nebude ohrožena průmyslová zóna Karviná-Nové Pole a oblast Karvinských rybníků.

Redukovaný záměr má obecně výrazně menší dopad na obydlené lokality a s výjimkou Starého Města by podle předpokladů neměl být v kolizi s rozvojovými aktivitami jednotlivých obcí. Veškeré své připomínky k záměru může ve lhůtě třiceti dnů vyjádřit v procesu EIA kdokoliv. Součástí procesu je také veřejné projednání záměru OKD, kde bude moci veřejnost vznášet své připomínky a námitky. Lze ho při příznivém průběhu očekávat v první polovině příštího roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…