Po kvótách: Já se tak snažím hájit EU a vy mi to takhle kazíte. Zhruba to prý podle novin řekne Bohuslav Sobotka v Bruselu

23.09.2015 7:41

Evropská unie nařídila přerozdělovací mechanismus ostatním státům Unie. Tolik zásadní zpráva včerejšího dne. Nesouhlasilo Česko, Slovensko, Maďarsko a Rumunsko. MF Dnes v dnešním vydání uvádí, že Unie sice nadiktovala kvóty, chybí jí ale uprchlíci.

Po kvótách: Já se tak snažím hájit EU a vy mi to takhle kazíte. Zhruba to prý podle novin řekne Bohuslav Sobotka v Bruselu
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

120 tisíc uprchlíků by se mělo rozdělit mezi státy Evropské unie, Česká republika by se měla postarat o pět tisíc jedinců. Hořká na celé porážce je skutečnost, že od zbytku Visegrádské čtyřky se odpojilo Polsko. Podle ministra vnitra Milana Chovance tak Visegrádská čtyřka přestala existovat. Zároveň také uvedl, že je to upatlaná dohoda, která nebude fungovat. 

Paradoxem celé dohody pak bezesporu je to, že Německo, které na kvóty tlačilo nejvíce, od uprchlíků ulehčeno nebude. Podle kvót se totiž budou rozdělovat žadatelé o azyl z takzvaných hotspotů – center v hraničních zemích schengenského prostoru. Tedy Řecka a Itálie. Zde však běženci nejsou – Řekové a Italové je v posledních měsících posílají rovnou dál. A tak se dokonce nepodařilo naplnit ani kvóty prvních 40 tisíc azylantů. 

Rozhodnutí o kvótách podle Hospodářských novin ovlivní ani dnešní summit premiérů Evropské unie. Například slovenský předseda vlády Robert Fico včera uvedl, že dokud bude premiérem, nebude povinné kvóty respektovat. Očekává se tak velmi bouřlivá debata. Na bruselský postup si totiž chce stěžovat i český premiér Bohuslav Sobotka. Prý se mu především nelíbí to, že zatímco on investuje politický kapitál do proevropské politiky, Evropa se odvděčuje diskuzí o kvótách, která posiluje jen radikály a euroskeptiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …