Po lidických dětech pátrala i StB v 60. letech

10.06.2012 16:16

Nacisté před 70 lety poslali na smrt 82 lidických dětí. Některé se ale dostaly na převýchovu do německých rodin. Po dětech z Lidic pátrala také komunistická Státní bezpečnost. Server Aktuálně.cz přišel na dokumenty z konce 60. let, které pátrání popisují.

Po lidických dětech pátrala i StB v 60. letech
Foto: Archiv
Popisek: Památník Lidice

Zpráva ze 17. prosince 1969 popisuje případ Jana Tschaparka z Vídně, který „je údajně jedním ze zavlečených lidických dětí“. Pátrání ale skončilo nezdarem.

Lidické dítě ve Vídni se nepotvrdilo

Údaje předávala StB Marie Bláhová, která cestovala do Rakouska a mluvila zde se svou příbuznou Marií Kornherrovou o údajném lidickém dítěti. Měla od ní získat písemné důkazy, ale nakonec k tomu nedošlo. Manžel příbuzné to zakázal.

„Doporučoval, abychom se obrátili na Mezinárodní červený kříž s tím, že je ochoten poznatky potvrdit této organizaci. Z tohoto jednání je zřejmé, že se od dřívějších údajů manželé Kornherrovi distancují," cituje Aktuálně.cz hlášení Správy vyšetřování StB.

Pátrání přivedlo StB do západního Berlína

Jiná zpráva pochází z let 1967 až 1968, pojednává o Mizzi Herzfeldové ze západního Berlína. Ta se prý provdala za německého důstojníka z Hamburku.

„Jmenovaná má adoptivní dceru, které je asi 25 až 26 let a byla jí dána za války do výchovy německými úřady. Jde údajně o zavlečené dítě z Lidic. Poznatek byl získán od jisté Krügerové z NDR, která jezdí do západního Berlína," cituje Aktuálně.cz hlášení, které dále obsahuje výčet úkolů, jak pokračovat v pátrání.

StB získávala informace od osoby s krycím označením Jaroslava. V archivech byl popis jejího setkání s příslušníkem tajné policie: "Jaroslava přijela vlakem. Schůzka se konala dne 22. 6. 1967 v době od 11.00 do 12.30 hodin v KB Lípa a proběhla bez závad.“

Jaroslava předla zprávu o občance západního Berlína, jejíž dcera měla údajně pocházet z Lidic. Další spolupráce s Jaroslavou ovšem neprobíhala dobře. StB jí zakázala návrat do ČSSR.

Případ tedy rovněž skončil nezdarem. Podle Památníku Lidice se poslední děti vrátily pár let po válce. Ostatní stopy byly falešné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…