Po neúspěšném tureckém puči se vyjádřila i Džamila Stehlíková. Má strach o demokracii

17.07.2016 14:36

Nad nezdařeným pokusem o vojenský puč, který proběhl v Turecku, se na svém blogu na serveru Aktuálně.cz zamýšlí bývalá ministryně Džamila Stehlíková. Dochází k závěru, že puč současného tureckého prezidenta Erdogana posílí.

Po neúspěšném tureckém puči se vyjádřila i Džamila Stehlíková. Má strach o demokracii
Foto: wikipedia.org
Popisek: Džamila Stehlíková

Stehlíková poukázala na to, že turecká armáda hraje významnou roli v politickém směřování země a nezřídka uchránila sekulární charakter státu a dědictví otce moderního Turecka, státníka i vojáka Mustafy Kemala Atatürka. „Kemalismus je formou demokratického nacionalismu a nekompromisního sekularismu. Turecko je dnes moderním státem s parlamentní demokracií a tržně liberální ekonomikou, kde došlo k naprostému oddělení státu a náboženství. Podle ústavy z roku 1924 zůstal islám sice státním náboženstvím, avšak republika je plně sekulární,“ píše Stehlíková.

Celý text je ZDE

Podle ní je Erdogan hrozbou jak pro tureckou demokracii, tak pro sekularismus. „Ačkoliv AKP se ve svém programu hlásí k „umírněnému islámu“, sám Erdogan a většina členů jeho partaje neskrývá ambice daleko fundamentalističtější,“ tvrdí Stehlíková s tím, že na jedné straně prezident „na oko“ podporuje vstup země do EU a prosazuje liberální ekonomické reformy, na straně druhé tatáž politická garnitura usiluje o návrat některých prvků islámského náboženského práva šaría do veřejného a soukromého života, pokouší se „reformovat“ turecké školy v islamistickém duchu, omezuje svobodu tisku a prosazuje ústavní změny, které by zkoncentrovaly moc v rukou prezidenta republiky.

Erdogan jako Klaus

Potlačený vojenský puč podle Stehlíkové pravděpodobně pomůže Erdoganovi posílit jeho autoritářský režim. „Nyní Erdogan může využít získanou podporu svého lidu a splnit svůj dávný sen – prosadit ústavní změny, které mu poskytnou výjimečné pravomoci. Tento mechanismus nárůstu ‚lidové‘ podpory mi trochu připomíná nárůst popularity Václava Klause po takzvaném ‚sarajevském atentátu‘, který v roce 1997 měl vytěsnit tehdejšího předsedu ODS z vysoké politiky, ale místo toho učinil z něj oběť zrady,“ píše Stehlíková s tím, že Turecko se ocitlo znovu na křižovatce. Buď se vydá autoritářským a proislamistickým směrem, nebo se vrátí na cestu Kemalovy demokracie. „To rozhodne o spojenectví Turecka se Západem,“ domnívá se Džamila Stehlíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…