Po politicích jsou akorát kecy, řekl Babiš novinám. A prozradil, po jaké funkci šilhá

14.09.2013 9:07

Podnikatel a šéf hnutí ANO Andrej Babiš se rozhodl stát poslancem, ačkoli ještě před rokem a půl se chtěl od politiky držet dál. "Jen hlupák nemění názory," říká dnes a chtěl by chod země ovlivňovat z pozice ministra financí. Problém České republiky je prý totiž primárně ekonomický, říká v rozhovoru pro deník Právo.

Po politicích jsou akorát kecy, řekl Babiš novinám. A prozradil, po jaké funkci šilhá
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš byl v dobré náladě

Podle předvolebních průzkumů má hnutí ANO stále větší šanci dostat se v předčasných volbách do Poslanecké sněmovny. Ačkoli Andrej Babiš zpočátku vůbec nechtěl vstupovat do politiky, poté tvrdil, že hnutí zůstane v opozici, dnes svůj názor mění. Pokud by se jeho strana dostala do sněmovny v takové pozici, kdy by byla schopna reálně změnit chod státu, chce být při tom.

"Kdybychom si mohli sáhnout na nějaké ministerské křeslo, tak bych usiloval o resort financí. Problém naší země je totiž hlavně ekonomický - jde o vybírání daní, DPH, plýtvání, což je dané rozpočtem, o korupci," vyjmenovává Babiš. Pokud tuto pozici ale nezíská, chce být čistou opozicí.

Stále ale trvá na tom, že není politik. "Nejsem politik, jsem obchodník. Politik v této zemi je totiž vnímán ještě hůř než uklízečka. Ta za sebou aspoň nechává čisté podlahy, zatímco politik za sebou nechává jen prázdné kecy a nenaplněné sliby. Ale já budu ve sněmovně jiný a budu se ptát natvrdo," plánuje.

Stojí za mnou činy. Jsem pro lidi jistota

Stát chce řídit jako firmu. Prý na rozdíl od ostatních politiků hodlá pracovat pro lidi. "Stát by se měl řídit ve prospěch občanů, stejně jako firma se řídí ve prospěch firmy. Jinak řečeno, stát má být řízen selským rozumem ve prospěch toho státu," vysvětluje podnikatel, který prý veškeré příjmy, které by mu z titulu poslance náležely, věnuje na charitu. Rovněž ochranku a řidiče hodlá případně platit z vlastních zdrojů.

Babiš je přesvědčen, že za ním stojí jeho činy. Od nuly vytvořil největší firmu v České republice, aniž by prý byl produktem kupónové privatizace. "Jsem člověk, který buduje, reálně za mnou něco zůstává a dělám jen věci, které mají smysl," tvrdí podnikatel. Základem úspěchu podle něj je, aby z politiky odešli polistopadoví politici, kteří vládnou přes dvacet let, a dostali šanci schopní lidé, kteří nebudou krást.

Sám sebe bere Babiš jako větší jistotu pro občany než jsou třeba lidé ze sociální demokracie nebo KSČM. Levice a pravice je podle něj klišé, ačkoli své hnutí chápe jako středopravé. Přesto chce vybudovat efektivní a solidární stát se stejnými pravidly pro všechny bez plýtvání a korupce. Nelíbí se mu ale progresivní zdanění, jak jej plánuje ČSSD.

"Mám pravicové hodnoty, vždy jsem volil ODS, chci mít nízké daně a nechci, aby společnost penalizovala úspěšné," říká. Podotýká ale, že nemá problém s progresivní daní za předpokladu, že stát nebude řídit mafie, která jeho daně rozkrade.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…