Po prvním lednu bude možné si vybírat operatéra, slíbil Heger u Moravce

27.11.2011 13:11

Zmatky a nejasnosti provázejí zavádění nadstandardů v českém zdravotnictví. Ministerstvo stále ještě neví, k jakému datu je totiž zavede. Varianty jsou dvě: 1. leden příštího roku, nebo začátek dubna či května příštího roku. Do Otázek Václava Moravce přišel v neděli ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09), stínová ministryně KSČM Soňa Marková a prof. Jana Hercogová, přednostka Dermatoveneroligické kliniky v nemocnici Na Bulovce.

Po prvním lednu bude možné si vybírat operatéra, slíbil Heger u Moravce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Moravec

Probíraly se změny zdravotnických poplatků, zvýšení platů lékařů, jednání s odbory a počty nemocničních lůžek.

Hned v počátku pořadu se ptal moderátor Václav Moravec ministra  zdravotnictví Leoše Hegera, zda už je spočítáno, jaký poměr ze zvýšeného DPH z léků půjde zdravotním pojišťovnám. To by se mělo totiž stát ihned na počátku příštího roku. Nemocnice by však měly dostat pak více peněz než tomu bylo v těchto letech.

"Zhruba jen jedna třetina půjde pojišťovnám. Po novém roce je třeba počítat  s tím, že mírně vzroste spoluúčast pacientů," uvedl ministr. Dodal, že podle analýz ministerstva zdravotnictví by to mělo průměrně představovat na domácnost 40 korun měsíčně.

SLEDUJEME téma: zdravotnická reforma

Tomu ale ostře oponovala stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková (KSČM). "To, co tu uvádíte, pane ministře, není únosné. Dopadne to totiž hlavně na chudé lidi, protože na ně dopadne zdražení i v dalších oblastech, kde se zdražení chystá. Žádala jsem proto opakovaně již v minulosti zjistit a udělat analýzu toho, jaké dopady na nejchudší budou, ovšem nikdy jsem se jich nedočkala," konstatovala Marková v Otázkách Václava Moravce.

Jana Hercogová na to však namítla, že za den pobytu pacienta v nemocnici se platí již nyní 150 korun, takže ani ta stokoruna, kterou budou nyní pacienti platit, ty náklady nepokryje. Přesto připustila, že předpokládá, že třenice mezi pacienty a ošetřujícím personálem v nemocnicích nebudou - že si pacienti zvyknou a přijmou změnu jako nezbytný fakt. "Je to samozřejmě ale jen můj osobní názor," zdůraznila Hercogová ve studiu.

Zlepší se péče o 40 procent ze dne na den, tak  jak stoupnou poplatky?

Dalším tématem první části Otázek Václava Moravce bylo to, zda se ze středy na čtvrtek, kdy má dojít ke změně v platbách za pobyt v nemocnicích, skutečně zvedne také ihned úroveň služeb. A jelikož se bude platit o více než 40 korun, zda tedy se úroveň zvedne o 40 procent.

"Ta péče lepší o 40 procent (o těch 40 korun), nebude. To se takto přece nedá měřit. Ale je nutno říci, že ta péče se zlepšuje o 100 procent už v průběhu posledních let... Medicína se tak rozvíjí, že se vše pořád zlepšuje - a to i přesto, že je zdravotnictví podfinancované. Zlepšení nastane, tak jak nastává průběžně, nedá se však čekat konkrétním jedním datem, zásadní změna," vysvětlil Heger.

Na to opět reagovala stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková s tím, že ve zdravotnictví je peněz dostatek, a dá se i na mnoha místech ušetřit.

Poplatky opět k Ústavnímu soudu?

Ústavní soud by měl znovu rozhodnout o poplatcích. Protože když o nich rozhodnul naposledy, byly nazývány jako regulační. Nyní se otevřeně mluví o jejich zcela jiném smyslu, proto předpokládám a děláme proto maximum, aby se znovu k Ústavnímu soudu vrátily," uvedla Marková a dodala, že na stejném zájmu spolu s KSČM trvá i ČSSD.

Zdůraznila, že v Česku nejsou stanoveny žádné sociální limity pro dobu pobytu pacienta v nemocnici, od kdy už se poplatky neplatí. "V Německu je to při hospitalizaci delší než 14 dnů, u nás je to neomezené. To může být pro někoho téměř likvidační," připomněla Marková.

A v tomto názoru jí podpořila i Hercogová. "Bylo by to vhodné u určitých dlouhodobě nemocných pacientů. Dnes je však takový tlak na to, aby hospitalizace byly krátké, že to není nějaká masová záležitost - tedy to, že by někdo byl v nemocnici tak dlouho, by´t samozřejmě výjimky existují," uvedla  s dotazem na ministra, jestli jsou zpracovány nějaké analýzy toho, jak velký poměr pacientů tvoří skupinu dlouhodobě hospitalizovaných.

Zákon o dlouhodobé péči to vše změní? Ministr v to doufá

"Limity u nás v oblasti poplatků za pobyt v nemocnici skutečně nejsou. Chystá se však zákon o dlouhodobé péči - a ten by měl z tohoto systému vyřadit chronické pacienty. Bude tam zcela jiný systém financování. A je třeba připomenout i to, že pokud jde o skutečně chudého pacienta, pak že tu je také limit hmotné nouze. A ten zbavuje lidi platby za jakékoli poplatky...Věřím, že pak se bude řešit i problém dále," reagoval ministr zdravotnictví.

Dodal, že pacienti v nemocnici hospitalizováni než tři týdny tvoří zhruba pouhých pět procent, ukázaly to prý analýzy ministerstva zdravotnictví...Připomněl však i to, že v léčebnách dlouhodobě nemocných leží prý již dnes řada pacientů, kteří by tam ani ležet nemuseli, ale jejich rodinám to prý vyhovuje.."I to se bude muset řešit," podotkl Heger.

Dlouhá debata se vedla také kolem slibovaného růstu platů lékařů. Ačkoli lékařské a zdravotnické odbory vyjadřují rozčarování z toho, že sliby, které začátkem roku ministr dal po akci Děkujeme, odcházíme, nenaplnil, Heger vysvětloval, že vše jde tak, jak bylo slíbeno.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…