Po šesti letech rumunský soud poslal do vězení dva bývalé ministry, za mříže jde s nimi i jeden Čech

27.01.2015 15:00

Rumunský nejvyšší soud dnes definitivně poslal do vězení dva bývalé ministry a osm vysokých úředníků a ekonomických poradců, včetně českého finančníka Michala Šušáka. Podle médií potvrdil dřívější rozhodnutí soudů, že se skupina dopustila korupčního jednání, nicméně tresty jim snížil.

Po šesti letech rumunský soud poslal do vězení dva bývalé ministry, za mříže jde s nimi i jeden Čech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Celý proces trval téměř šest let. Dnes ho nejvyšší soud ukončil rozsudkem, jímž udělil exministrovi hospodářství Codrutovi Seresovi za velezradu trest odnětí svobody po dobu čtyř let a osmi měsíců. Čtyřletého vězení se dostalo bývalému ministrovi spojů Zsoltovi Nagyovi. Komplikované soudní řízení se týkalo podvodného jednání během privatizace velkých podniků, které podle prokurátorů naplňovalo skutkovou podstatu zrady.

Mezi dalšími osmi odsouzenci zapletenými do kauzy jsou také čtyři cizinci – Bulhar, Turek, Rus a rovněž Čech Michal Šušák, který dostal čtyřletý trest vězení. Jejich provinění spočívalo v předávání tajných údajů ke zvýhodnění určitých účastníků privatizačních řízení.

Podle dřívějších informací rumunských médií byl Šušák odsouzen za to, že se jako manažer investiční banky CS First Boston (CSFB) podílel na činnosti kriminální skupiny, která využívala získaných tajných informací při privatizaci velkých rumunských firem. Šlo například o společnosti Electrica Muntenia Sud, Petrom, Romaero či Romteloecom.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…