Po sobotních střetech radikálů s policií je v Ostravě klid

25.08.2013 10:23

Po sobotních střetech policie s radikály, kteří se účastnili protiromské demonstrace a následného pochodu, byl v Ostravě v noci klid a policie nezaznamenala výrazné narušení veřejného pořádku. Policisté nyní vyslýchají zadržené demonstranty, mezi nimiž byly kromě podnapilých osob i mladistvé dívky, řekla dnes ČTK policejní mluvčí Gabriela Holčáková. Policie zadržela celkem 62 lidí, při akci bylo zraněno 21 policistů a několik radikálů.

Po sobotních střetech radikálů s policií je v Ostravě klid
Foto: Daniela Černá
Popisek: Pochod radikálů v Ostravě

"V noci byly provedeny první výslechy podezřelých osob, další výslechy zúčastněných jsou před námi. Postupně je dokumentováno také další poškození majetku v ulicích Ostravy, konkrétněji vozidel, budov, kontejnerů. Lze předpokládat, že další oznámení ještě občané učiní," uvedla Holčáková. Dodala, že policisté budou analyzovat také desítky hodin obrazových záznamů a identifikovat další podezřelé osoby.

Mačety a baseballové pálky

Podle Holčákové jsou demonstranti podezřelí z přestupků i trestných činů. "Převážně se jednalo o přestupky proti veřejnému pořádku i majetku, dále trestné činy násilí proti úřední osobě, výtržnictví, poškození cizí věci," upřesnila Holčáková. Obvinění zatím nepadla.

Nejprve klidný pochod, do něhož se postupně zapojila podle policie asi tisícovka osob, se v sobotu začal dramatizovat u Domu na půli cesty, kde žijí Romové, kteří pochodující dav pozorovali z oken. Radikálové je začali slovně napadat a ničili budovu. Nejvíce se však situace zdramatizovala na křižovatce ulic Nádražní a Mariánskohorská. Policisté tam radikály, kteří se snažili dostat k náměstí Svatopluka Čecha, kde se dopoledne konala romská demonstrace, zastavili. Vzduchem létaly kameny, lahve, dýmovnice, rozbušky, popelnice, policisté několikrát použili i slzný plyn. Až do 18:45 byl v místě přerušen provoz MHD.

Na bezpečnostním opatření se podílelo asi 300 policistů, mezi nimiž byli například členové pořádkových jednotek, ale i policisté se psy a koňmi. Ve městě se pohybovaly antikonfliktní týmy, situaci ze vzduchu monitoroval policejní vrtulník. Policisté a strážníci rovněž využívali mobilní kamerové systémy. Už před demonstracemi policie kontrolovala některé příjezdové trasy do města a ještě před shromážděními zajistila 20 zbraní či předmětů, které lze užít k útoku. Byla mezi nimi například mačeta či baseballové pálky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617.584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…