Po tomhle Merkelovou trefí šlak. Promlouvá tvůrce úspěšné migrační politiky Austrálie

08.01.2017 19:51

Prezidentský kandidát Michal Horáček před pár dny v televizní diskusi se zakladatelem Realistů Petrem Robejškem tvrdil, že žádná země na světě není schopná ochránit své mořské hranice. Austrálii se to ovšem povedlo. Jeden z architektů úspěšné australské migrační politiky, Jim Molan, nyní tvrdě kritizuje EU za její neschopnost.

Po tomhle Merkelovou trefí šlak. Promlouvá tvůrce úspěšné migrační politiky Austrálie
Foto: repro foto Youtube
Popisek: Uprchlíci, ilustrační foto

Pokud by Evropská unie přijala australský model, podstatně by podle mínění Molana snížila pravděpodobnost teroristického útoku. „Evropané by měli vracet lodě plné migrantů zpátky do jejich zemí a vyřizovat žádosti o azyl mimo kontinent. Stejně by měli být mimo evropský kontinent přesídlováni i samotní migranti. Místo rozhodné akce se Evropa jen vymlouvá, proč toto či něco jiného nelze udělat,“ kritizuje Molan.

„V případě teroristických útoků v Nice, Paříži i Bruselu přece existovalo jasné propojení mezi terorismem a migrací. Proto by měly být hraniční kontroly jedním z klíčových aspektů v boji proti terorismu. Mezi další body zcela jistě patří uzavírání smluv s migranty v jednotlivých evropských zemích, zlepšení výkonnosti zpravodajských služeb i vnitřní bezpečnosti a v neposlední řadě zvýšení počtu protiteroristických aktivit,“ radí Molan.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE.

Jak konstatuje Molan, zevrubnější hraniční kontroly Evropské unie by rovněž zvýšily její upadající image. „K čemu vlastně je Evropská unie, když nedokáže zajistit své hranice, neumí dostat pod kontrolu svoje finance a není schopna čelit Rusku?“ podivuje se šestašedesátiletý australský expert, který byl před čtyřmi roky jmenován tehdejším premiérem země Tony Abbottem zvláštním vyslancem projektu Operace suverénní hranice.

„Evropané tvrdí, že chránit hranice je prý jednoduché. To jsou ale jen řeči a omlouvají jimi to, že nejsou sami schopni nic udělat. Pokud si myslíte, že můžete pomoci lidstvu, učiníte tak mnohem lépe přímo v Jordánsku, Libanonu nebo Turecku,“ tvrdí Molan, jehož země uzavřela dohodou s Nauru, Kambodží či Papuou Novou Guineou a žádosti o azyl se zpracovávají na jejich území. Ilegálové se tak na australskou půdu vůbec nedostanou.

Možnost poslat lodě s migranty pryč od hranic Austrálie považuje Molan za nejdůležitější část migrační politiky země. „Efektivně tak narušujeme byznys převaděčů,“ pochvaluje si Molan. Jak ovšem poukazuje britský deník Express, něco takového by patrně v Evropě neprošlo. Před pěti roky Evropský soud pro lidská práva rozhodl o tom, že Itálie porušila mezinárodní právní předpisy, když poslala migranty ztroskotané ve Středozemním moři zpátky do Libye.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…