Po únosu Babišova syna na Krym měl jít premiér do vazby. Policie nedělá, co má. Tuhý velvyslancem? Zásah Bradáčové za odměnu... Senátor vypustil ohromující slova

06.12.2018 16:47

Andrej Babiš je jako Darth Vader z Hvězdných válek a Agrofert je jako temná strana síly. Tato slova padla v rozhovoru pro Reflex.cz z úst senátora a daňového poradce Tomáše Goláně (Senátor 21). Goláň toho na adresu Andreje Babiše řekl ještě mnohem víc. Senátor tvrdí, že Babiš podváděl, a teď za to na něj bude podáno trestní oznámení. Politik má prý totiž v ruce důkazy o tom, že Babiš podváděl.

Po únosu Babišova syna na Krym měl jít premiér do vazby. Policie nedělá, co má. Tuhý velvyslancem? Zásah Bradáčové za odměnu... Senátor vypustil ohromující slova
Foto: screen: ČT24
Popisek: Andrej Babiš na tiskové konferenci.

V tuto chvíli má Tomáš Goláň, jako nestraník zvolený za uskupení Senátor 21, za to, že Babiš nakonec přece jen odstoupí z postu předsedy vlády, protože v něm přece jen je alespoň kousek dobra. Stejně jako byl kousek dobra i v Darth Vaderovi z Hvězdných válek. „Já přece tím, že jsem zvolen do Senátu, tak nepřestanu kritizovat to zlo, to znamená toho Andreje Babiše. Je to zlo. Když vám někdo pořád lže, tak je to zlo. Darth Vader. A Agrofert je temná strana síly, pokud to takhle zlehčujeme,“ konstatoval senátor v rozhovoru s lehkým pousmáním.

„Tam musí být obrovský vnitřní tlak, který on nemůže vydržet,“ řekl na adresu Babiše Goláň. A pokud to vydrží Babiš, pravděpodobně to nevydrží lidé kolem něj, kteří na premiéra budou tlačit.

Anketa

Jak jste spokojeni s vládnutím koaliční vlády hnutí ANO a ČSSD?

hlasovalo: 16691 lidí
V tuto chvíli je např. zastaveno stíhání v kauze korunových dluhopisů, které si koupil i Andrej Babiš. Tuto kauzu najednou nikdo neřeší. Goláň, jako daňový odborník, vidí, že kauza představuje pro Babiše problém, ale teď je zastavená. U dluhopisů jde prý o obcházení zákona. „To znamená, že transakce je podle zákona, ale smyslem celé operace je ušetřit na daních. Takhle je definováno obcházení zákona,“ podotkl Goláň.

Babiš ale podle něj má ještě jiný problém. Onen problém nese jméno PROFROST. Babiš vlastnil akcie této firmy a v roce 2010 80 procent z nich prodal svému Agrofertu za víc než půl miliardy korun. Zbylých 20 procent akcií prodal za standardní cenu 20,4 milionu své manažerce Simoně Sokolové.To znamená, že svému Agrofertu prodal tyto akcie 6,5krát dráž. „Tam máme natvrdo daňový únik,“ okomentoval Goláň situaci nekompromisně. Tady máme úplně přímé porušení zákona, protože on to paní Sokolové neprodal za cenu obvyklou. Prodal to za cenu, která mu vyhovovala, aby to nemusel danit,“ pokračoval v kanonádě Goláň s tím, že oněch 20 procent akcií mělo být prodáno za 130 milionů korun. „Na tohle mi připravujeme trestní oznámení,“ prohlásil Goláň. „Já chci znovu podat trestní oznámení i v kauze dluhopisů,“ nešetřil ostrými slovními náboji Goláň.

Politik chystá i další trestní oznámení. Goláň má pocit, že Babiš mohl uplácet některé osoby, aby získával státní zakázky. Senátor však jedním dechem dodal, že toto je jen jeho názor, který nemůže podložit jasnými důkazy. Já si myslím, že to fungovalo se všemi politickými stranami,“ konstatoval prostě a krátce host.

Babiš se ale vykresluje jako oběť, proti které je vedena kampaň a nemalá část veřejnosti tomu věří, protože nemá k dispozici takové odborné informace, jaké má Goláň. Pro spoustu lidí je Babiš nositelem naděje, ve kterou oni chtějí věřit. Nechtějí si nechat vzít nositele naděje, tak se kolem svého „spasitele“ semkávají.

Ve chvíli, kdy se objevila kauza údajného únosu premiérova syna Andreje Babiše mladšího na Krym, podle Goláně se měl Babiš starší dostat do vazby, protože hrozí, že by mohl ovlivňovat svědky. Protože Babiš neskončil ve vazbě, senátor se domnívá, že policie nedělá, co má. Senátorovi se zdá podivné, že se bývalý policejní prezident Tomáš Tuhý stal novým velvyslancem na Slovensku. To je nestandardní postup. Dnešní senátor Martin Červíček se také nestal žádným velvyslancem. Odešel do civilu a později byl v barvách ODS zvolen do Senátu.    

Goláň v rozhovoru spekuloval i o tom, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo by se mohla pokusit ovlivnit Lenka Bradáčová, která se za případný zásah může dočkat odměny. Třeba se může stát nejvyšší státní zástupkyní po Pavlu Zemanovi.

Teď prý bude zajímavé sledovat, co udělá ČSSD. Zda zůstane ve vládě, nebo zatáhne za záchrannou brzdu, sociální demokraté z kabinetu odejdou a pravděpodobně je nahradí Tomio Okamura se svým hnutím Svoboda a přímá demokracie, a který by se mohl spálit. Alespoň podle senátora Goláně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…