Po útoku zemřel vojenský vůdce luhanských povstalců Mozgovoj

24.05.2015 8:20

Přední vojenský vůdce proruských povstalců ve východoukrajinské Luhanské oblasti Alexej Mozgovoj zahynul v autě u města Alčevsk po útoku neznámých atentátníků. Spolu s ním zemřelo šest dalších lidí. Oznámila to v sobotu podle agentury Reuters tisková služba luhanských separatistů LIT.

Po útoku zemřel vojenský vůdce luhanských povstalců Mozgovoj
Foto: Sergei Grits, ČTK/AP
Popisek: Proruští ozbrojenci na východě Ukrajiny

Velitel povstalecké brigády Přízrak zahynul poté, co auto, v němž jel, vyletělo po odpálení nálože do vzduchu a útočníci pak na zdemolovaný vůz stříleli z automatických zbraní, řekl představitel oblasti Sergej Gorenko. Možné důvody útoku nesdělil.

Alčevsk se nachází asi 30 kilometrů východně od frontové linie a zhruba 45 kilometrů západně od Luhansku ve směru na Doněck. Mozgovoj byl podle LIT už dříve terčem útoků, naposledy v březnu.

Na východě Ukrajiny se v sobotu navzdory příměří dál bojovalo. Podle mluvčího ukrajinské armády povstalci nasadili u frontové linie těžké zbraně, podle povstalecké agentury DAN tam ale těžké zbraně, včetně tanků a bojových letadel, přesouvá i armáda. Porušování dohod z Minska tento týden oficiálně potvrdila i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která upozornila na fakt, že ukrajinská armáda ani bojovníci "lidových republik" v Donbasu nedodrželi ustanovení o odsunu těžké bojové techniky z linie fronty.

Konflikt si od loňského dubna vyžádal nejméně 6200 obětí na životech. Podle Kyjeva jde o válku s Ruskem, Moskva ale přímé zapojení do konfliktu popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…