Po volbách v Rakousku dostaly Hospodářské noviny strach

24.05.2016 7:11

Evropskou unii čeká podle dnešního vydání Hospodářských novin více evropských dramat. V Rakousku se sice stal prezidentem předseda Zelených Alexander Van der Bellen, jenž porazil Svobodného Norberta Hofera, volby však čekají i jiné země.

Po volbách v Rakousku dostaly Hospodářské noviny strach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Palác, kde sídlí prezident Rakouska

Francii čekají příští rok prezidentské volby, Německo se chystá na volby parlamentní. V obou zemích roste popularita právě pravicově populistických stran. Tyto strany využívají rostoucího strachu Evropanů z přílivu uprchlíků a z nejistého ekonomického oživení.

Například v Nizozemsku, kde se rovněž mají konat příští rok parlamentní volby, vede v průzkumech představitel krajní populistické pravice Geert Wilders. Konzervativně populistické strany vládnou i v dalších evropských zemích, například v Maďarsku, jejich podpora roste například v Dánsku, Finsku či ve Francii. 

Podle Hospodářských novin je také zřejmé, že Svobodní mají ve volbách v roce 2018 namířeno k vítězství či alespoň k účasti ve vládě. 

„I když vyhrál Van der Bellen, je Hoferův úspěch obrovským povzbuzením pro krajní pravici. Evropa vidí, že nesmí podceňovat sílu populistické politiky,“ podotkl bývalý předseda české Strany zelených Ondřej Liška.

"Evropští politici dostali prostřednictvím Rakouska varování, že voliči vidí evropskou spolupráci při řešení velkých problémů jako problematickou, že se prohlubuje rozdíl mezi centrem a periferií a mezi jednotlivými vrstvami společnosti. Van der Bellena volili lidé vzdělanější a s větším rozhledem a zkušenostmi ze zahraničí," uzavírají Hospodářské noviny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…