Po vydání Kypřana věří JAR v rozkrytí vražd spojených s Krejčířem

11.02.2014 13:10

Kypr v neděli vydal do Jihoafrické republiky někdejšího spolupracovníka zatčeného českého podnikatele Radovana Krejčíře Jorgose Luku. Ten je podezřelý, že v roce 2010 zavraždil majitele jihoafrické sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona, který byl rovněž ve spojení s Krejčířem a Čech si podle jihoafrického tisku jeho likvidaci objednal. Úřady v JAR proto věří, že vydáním Luky získaly klíč k rozkrytí některých vražd spojovaných s Krejčířem, napsal jihoafrický deník Times Life.

Po vydání Kypřana věří JAR v rozkrytí vražd spojených s Krejčířem
Foto: geoafrica.com
Popisek: Uprchlý zločinec Radovan Krejčíř, který se skryl v Jihoafrické republice

Lukovi se tři roky u kyperských soudů dařilo vyhýbat vydání do JAR. Svůj podíl na vraždě Jacksona už dříve odmítl, připustil však, že jí byl přítomen a že vrahy zná. Do JAR se prý nechtěl vrátit z obav o svůj život. Dnes kvůli tomuto případu stane před soudem v Kempton Parku.

Jihoafrický tisk loni napsal, že Krejčíř mohl bývalému spolupracovníkovi za likvidaci Jacksona zaplatit 3,7 milionu randů (dnes zhruba 6,8 milionu Kč). Tato suma totiž odpovídá penězům, které uprchlý Čech podle jihoafrického finančního úřadu Lukovi vyplatil a vydával je za půjčku.

„My věříme, že po Krejčířově zatčení díky tomuto (vydání Luky) pomalu, ale jistě pronikneme do tohoto podsvětí, rozbijeme ho a rozkryjeme jeho hráče," prohlásil jihoafrický ministr policie Nathi Mthethwa. Ministr doufá, že díky zadržení Krejčíře a Luky se jihoafrické úřady dostanou k jádru této kriminální skupiny. „Budeme se jimi dál zabývat a zajistíme, že na konci budou tito lidé čelit následkům," zdůraznil Mthethwa.

Podle Times Life si vyšetřovatelé v JAR od zadržení Luky rovněž slibují, že získají informace o Krejčířově možném podílu na vraždě německého obchodníka s tuningovými vozy Uweho Gamebally. Němec byl zavražděn v roce 2010 krátce po příletu do Johannesburgu a údajně byl zapojen do pašování peněz pro Krejčíře a Jacksona. Český podnikatel ale už dříve spojitost s vraždou Gamebally popřel.

Jihoafrická policie Krejčíře zatkla loni v listopadu a prokuratura ho podezřívá z pokusu o vraždu a z únosu. Těch se měl dopustit loni v červnu, když podle vyšetřovatelů spolu se spolupracovníky unesl a mučil bratra drogového kurýra, který měl údajně pro českého podnikatele do Austrálie dopravit 25 kilogramů pervitinu v hodnotě 24 milionů randů (přibližně 48 milionů Kč). Kurýr i s drogami ale zmizel a Krejčíř ho prý chtěl přes jeho bratra vypátrat.

Čech, který byl v tomto případu obviněn spolu s dalšími pěti Jihoafričany, všechna obvinění popírá. Propuštění z vazby mu ale soud opakovaně zamítl. Znovu by měl před ním stanout 24. února.

Krejčíř žije v JAR od roku 2007. Přesídlil tam ze Seychel, kam utekl o dva roky dříve před policejním vyšetřováním v Česku. V Jihoafrické republice, kde ho média spojují s řadou zločinů, požádal o azyl, což komplikuje českou žádost o jeho vydání. Až do vyřešení azylového řízení totiž nemůže být kvůli uprchlickému statusu deportován. Ve vlasti byl loni pravomocně odsouzen k 10,5 letům vězení za více než půlmiliardový daňový únik.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…