Po zmizelém indonéském letadle se nově pátrá i mimo letovou trasu

30.12.2014 6:35

Indonéské úřady dnes rozšířily oblast pátrání po pohřešovaném letadlu společnosti Indonesia AirAsia se 162 lidmi na palubě, které se v neděli pravděpodobně zřítilo do moře. Na jednom z ostrovů v prohledávané zóny byl ohlášen stoupající dým, na místo byly vyslány pozorovací letouny. Do pátracích operací se zapojili nejen asijské země z regionu, ale také Francie, Austrálie či USA. Ještě dnes se podle agentury Reuters do hledání zapojí raketový torpédoborec USS Sampson.

Po zmizelém indonéském letadle se nově pátrá i mimo letovou trasu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Letadlo, ilustrační foto

Pátrání se dosud soustředilo na mořskou hladinu podle plánované trasy letu nad Jávským mořem, nyní se záchranáři zaměří i na přilehlé ostrovy a také pobřežní oblast indonéské části ostrova Borneo.

O osudu stroje nadále není nic známo. Nejnovější možnou stopou jsou podle portálu cbsnews.com zprávy o kouři na jednom z ostrovů. Prozatím není možné určit, zda kouř souvisí se zmizelým letem QZ8501. Již dříve se nepodařilo potvrdit, že olejová skvrna u ostrova Belitung pochází z leteckého benzinu.

Do pátrání je podle médií zapojené nejméně 30 lodí, 15 letounů a zhruba desítka helikoptér. Ještě dnes se k záchranné skupině přidá americký torpédoborec.

Stroj je nezvěstný

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli v 00:18 SEČ, tedy 43 minut po startu. Pilot se prý naposledy přihlásil v 00:12 SEČ. Letěl ve výšce 9,8 kilometru a žádal o povolení vystoupit do výšky 11,6 kilometru. Podle letového dispečinku AirNav Indonesia pilot žádost nezdůvodnil, údajně to podle některých informací bylo kvůli bouři. Letová kontrola stroji povolila vystoupat jen zhruba do výšky 10,4 kilometru, neboť na původně žádané letové hladině byl jiný stroj aerolinek AirAsia.

V 00:16 SEČ, kdy ještě letadlo bylo na radaru identifikované přes automatický signál, již kontrola nedostala žádnou odpověď k žádosti o změnu letové výšky. Stroj byl oficiálně prohlášen za nezvěstný v 01:55 SEČ.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…