Po zvýšení poplatků za podzemní vodu by u nás byla nejdražší voda v EU, obávají se odbory

16.08.2016 6:48

Ke kritice návrhu ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO) zvýšit poplatky za čerpání podzemních vod během pěti let na trojnásobek se dnes na tiskové konferenci přidají i odbory. Podle expertů Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) by novela zákona o vodách mohla znamenat skrytý postupný kumulativní nárůst průměrné ceny vodného a stočného až o 17 procent.

Po zvýšení poplatků za podzemní vodu by u nás byla nejdražší voda v EU, obávají se odbory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Spotřeba vody - ilustrační foto

"Česká republika by se tak stala zemí s nejdražší vodou v rámci EU. Za sporné považují odbory i využití zdražení," uvedla v pozvánce na tiskovou konferenci mluvčí odborů Jana Kašparová.

S návrhem nesouhlasí ČSSD v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou. Boj se suchem by podle něj neměl být záminkou pro plošné zvyšování cen. Brabec si naopak přeje, aby změna byla přijata v koaliční shodě, a je připraven dále jednat a i návrh, který vychází z loňské vládní koncepce, stáhnout. Chce ale vědět, čím hradit plány ve vodohospodářství.

Ministr zemědělství růst poplatků podpořil

Postoj ČSSD Brabec vnímá v souvislosti s blížícími se volbami. Lidovecký ministr zemědělství Marian Jurečka naopak zvýšení poplatků podpořil. Ministerstvo životního prostředí podle něj dělá sice nepopulární, ale logický krok, jenž směřuje k ochraně cenného zdroje.

Plán na trojnásobné zvýšení do roku 2022 ministr představil na jaře, přičemž podle něho jde o kompromis, neboť původně uvažoval o čtyřnásobném navýšení. Poplatky hradí vodohospodářské společnosti, polovina z nich jde krajům, druhá polovina Státnímu fondu životního prostředí (SFŽP). Brabec argumentuje i tím, že nyní za kubický metr pitné vody odevzdávají vodárenské společnosti dvě koruny, ale odběratelé jim platí i dvacetinásobek.

Proti návrhu se postavily také Svaz měst a obcí a Sdružení oboru vodovodů a kanalizací.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…