Poche: Vždy budu pro to, abychom některým z těch, kteří utíkají ze Sýrie nebo Gazy, poskytli azyl, na který mají právo

21.05.2018 9:51

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) je horkým kandidátem strany na post ministra zahraničí. Prezident Miloš Zeman si jej však nepřeje. Své k tomu Poche řekl v dnešním rozhovoru pro MF Dnes.

Poche: Vždy budu pro to, abychom některým z těch, kteří utíkají ze Sýrie nebo Gazy, poskytli azyl, na který mají právo
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

„ČSSD je strana s dlouhou historií, která rozhoduje naprosto autonomně. Ostatně stejně tomu bylo i v dobách předsedy Miloše Zemana, kdy některé kandidáty na ministry prosazoval proti vůli tehdejšího prezidenta Václava Havla. Například ministra zahraničí Jana Kavana. Miloš Zeman si ho tehdy také prosadil a taková úloha teď čeká Jana Hamáčka. Nemyslím si tedy, že to znamená válku,“ sdělil s tím, že by se nyní chtěl s prezidentem Milošem Zemanem sejít. 

Anketa

Jak odhadujete výsledek referenda o vstupu do vlády, které se koná v ČSSD?

hlasovalo: 5301 lidí

Zemanovi přitom vadí, že v rozporu s politikou vlády podporoval migraci. „Týká se to jednoho hlasování Evropského parlamentu z jara 2015. Nebylo o kvótách, ale o nezávazné zprávě EP k migraci. Jedním z několika desítek odstavců v té rezoluci bylo zmínění kvót, které jsou dnes ale passé stejně jako reforma dublinského systému, tzv. Dublin IV. Teprve na tuto zprávu poté v červnu vlády reagovaly na summitu, na němž Česká republika zaujala odmítavou pozici,“ zdůraznil Poche, jenž odmítl, že by byl vítačem ekonomické migrace lidí z Afriky. 

Zároveň však dodal: „Budu vždycky pro to, abychom některým z těch, kteří utíkají před válkou v Sýrii, v Gaze, kdekoli jinde na světě, po prozkoumání oprávněnosti jejich žádosti v azylovém řízení poskytli ve spolupráci s ostatními členskými státy na dobu nezbytně nutnou azyl, protože na něj mají z hlediska mezinárodního práva nárok.“

Poche v poslední prezidentské volbě také podpořil prezidentského kandidáta Jiřího Drahoše. Myslí si, že i to může být jeden z důvodů, proč jej Zeman nyní nechce na postu šéfa diplomacie. „Téma Drahoš je zaprvé uzavřené, zadruhé zbytečné. Skutečně myslím, že každý občan i politik mají právo podpořit kohokoli v kterékoli volbě. Navíc nebyl jsem to já, kdo proti Miloši Zemanovi kandidoval, jako například Jiří Dienstbier. A toho pak ministrem jmenoval. A postoj Jiřího Dienstbiera k migraci snad ani nemusím zmiňovat,“ zdůraznil dále Poche. 

Sám Poche si dle rozhovoru ani nepřipouští, že by skutečně nebyl šéfem diplomacie jmenován. Závěrem se Poche vyjádřil i k tomu, proč se domnívá, že ČSSD chce jít do vlády s hnutím ANO. „Pro ČSSD by byla výhodná vláda Andreje Babiše s komunisty a SPD. Rozhodně by nebyla dobrá pro Českou republiku, na druhé straně by taková vláda byla tak snadným terčem, že by se opoziční politika dělala velmi dobře,“ zmínil Poche.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…