Poche přiznal, že premiérovi radí. S padákem pro Dienstbiera prý ale nemá nic společného

11.11.2016 19:22

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) se v Interview ČT24 vyjádřil nejen ke změnám v české vládě. Jeho jméno zmínil mimo jiné odcházející ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. V jaké souvislosti? A co říká Poche k americkým volbám?

Poche přiznal, že premiérovi radí. S padákem pro Dienstbiera prý ale nemá nic společného
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

„Sociální demokracie po porážce v krajských volbách potřebuje impulz. Pan premiér se rozhodl, že obmění vládní tým, a je to jeho plné právo. Jsem spokojený s těmi jmény, která je nahradí,“ uvedl Poche ke změnám v české vládě. „Jan Chvojka a Miloslav Ludvík nejsou nějací nováčci. Oba nastupují do rozjetého vlaku,“ dodal k novým ministrům, kteří nahradí Jiřího Dienstbiera a Svatopluka Němečka.

Následně se vyjádřil k osobě Dienstbiera. „To, že nebyl populární, nemusí být nutně předpokladem pro odvolání,“ dodal k jeho osobě. Sám Dienstbier hovoří o Pochem jako o hybateli vládních změn. „Ne, nejednal jsem s premiérem o tom,“ popřel Poche. „Ano, píšeme si SMS, leccos mu poradím. Ale o změnách ve vládě jsem nevěděl. Pan premiér za tento výsledek ponese sám zodpovědnost,“ sdělil. Následně také popřel, že by posílal nějaké posměšné SMS spolustraníkům ve věci Dienstbierova odchodu. Vyjádřil se také k výrazu, kterým jej Dienstbier v posledních dnech častoval – pračka peněz. Jde prý o starý „omyl“, který Poche udělal. Co se týče ministrů, vidí jako neúspěšného také ministra dopravy Dana Ťoka (ANO).

Podle Pocheho je Sobotka dobrým předsedou ČSSD. „Naslouchá lidem. Řídí stranu tak, aby nebyla jen skořápkou. Je duší sociálním demokratem,“ zastal se Poche Sobotky. Sociální demokracie se však musí zamyslet nad svým fungováním v regionech. „Myslím si, že premiér Sobotka nebude mít silného protikandidáta,“ sdělil také k nadcházejícímu volebnímu sjezdu ČSSD.

I přestože Poche fandil demokratické kandidátce Hillary Clintonové, v závěru kampaně předpokládal, že zvítězí Donald Trump. „To ráno bylo po volbách překvapující. Mnozí v Bruselu byli zděšeni,“ uvedl.

„Nevíme, co od Trumpa čekat. Jeho předvolební rétorika se mění. Je nadějí, že lidé, kteří jej obklopí, jej budou krotit,“ podotkl Poche.

Nechybělo ani Pocheho vyjádření k nevraživosti mezi prezidentem Milošem Zemanem a americkým velvyslancem Andrewem Schapirem. Zeman totiž Schapira obvinil z toho, že se neúčastnil oslav státního svátku 28. října. Mýlil se však. „Pan prezident se omluvil, že přehlédl pana velvyslance. Považuji to za nešťastné. S velvyslanci tak silných států bychom měli mít korektní vztahy. Ale Miloš Zeman je Miloš Zeman. Je to jeho styl,“ uvedl.

K zahraničním vztahům ještě uvedl, že je rád, že došlo k narovnání vztahů s Čínou. Ruska se však obává. „Ruskou propagandu vnímám jako velmi nebezpečnou,“ uvedl například. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…