Poche promluvil o novém ministru zahraničí. Babiš je podle něj slabý. Zato Hamáček...

19.09.2018 22:00

Miroslav Poche už ministrem nebude. Sociální demokracie našla někoho jiného. Objevil se náměstek na Ministerstvu zahraničních věcí Tomáš Petříček. Ve středečním Interview na ČT24 prozradil Miroslav Poche, donedávna kandidát ČSSD do Černínského paláce, svůj názor na Tomáše Petříčka nebo to, jestli si myslí, že je Hamáček skutečně silným předsedou ČSSD, když si nedokázal svého kandidáta na ministra zahraničních věcí prosadit do vlády. „Bojím se, aby po čtyřech letech Babišovo vládnutí neskončilo katastrofou,“ obává se Poche.

Poche promluvil o novém ministru zahraničí. Babiš je podle něj slabý. Zato Hamáček...
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Miroslav Poche

S tím, že Poche post ministra zahraničí neobsadí, se podle svých slov již smířil. „Na smiřování s tímto faktem nebylo skoro vůbec nic těžkého,“ uvedl, což mu moderátor Daniel Takáč nechtěl uvěřit. Připomněl proto Pocheho slova o tom, že ministerstvo bude řídit právě on, a také donedávna ještě jasný postoj sociální demokracie, že na Pochem stále trvá.

Anketa

Přijměte 50 sirotků ze Sýrie, předloží ve Sněmovně TOP 09. Jak byste hlasovali vy?

3%
96%
hlasovalo: 14059 lidí

Poche připustil, že jen tak se to zahodit nedá a nelze říct, že se vůbec nic nestalo. „Stalo se to, že vznikla situace, která je precedentní pro politický systém, kdy prezident může nějakým způsobem dosáhnout narušováním ústavy svých zájmů například v zahraniční politice,“ uvedl Poche. Na druhou stranu si prý myslí, že nový kandidát ČSSD na ministra zahraničních věcí Tomáš Petříček je velmi dobrá volba Jana Hamáčka. „Je to člověk, který mnohdy mé názory utvářel. Rozhodnutí Jana Hamáčka proto velmi klidně přijímám,“ řekl s úsměvem.

Neštve jej prý ani to, že si prezident Miloš Zeman určil, jak to bude, a předseda ČSSD Jan Hamáček neudělal nic, aby to změnil. Uvědomuje si prý, že nebyl v lehké situaci. „Ono bojovat s prezidentem a s premiérem není lehká věc. Ještě když ve vaší straně existuje skupina lidí, jako jsou Michal Hašek nebo Jiří Zimola, kteří jsou spíše spojení s panem prezidentem,“ řekl Poche s tím, že měl možnost artikulovat velmi jasně své názory poměrně dlouhou dobu.

Poche odmítá, že by kvůli vzniklé situaci nastal nějaký rozkol uvnitř ČSSD, Hamáček to podle něj uřídí. „On je velmi dobrým a silným předsedou, stranu řídí dobře. Žádný dopad to mít nebude,“ je si jistý Poche, který je i toho názoru, že Hamáček je zároveň i velmi dobrým ministrem vnitra.

Moderátor však zapochyboval o slovech, zda je Hamáček skutečně silným předsedou, když si nedokáže svého kandidáta prosadit do vlády na tak důležitý post, jako je ministr zahraničí. „Dovnitř je velmi silným předsedou a navenek je předsedou strany, která má v koaliční vládě pět ministrů a která měla historicky jeden z nejhorších výsledků,“ dodal s tím, že z této situace je také potřeba vycházet.

To, že Hamáček vybojoval pět ministerských postů, ale vypadá tak, že nominace na ministra zahraničí přece jen ČSSD úplně nenáleží, prý není otázka pro jejího předsedu. To je podle Pocheho otázka toho, že buď Andrej Babiš porušil koaliční smlouvu, nebo prezident porušil ústavu. „Pokud vyhrajete na politickém hřišti, kde ostatní nedodržují základní pravidla, můžete mít sebesilnějšího předsedu strany a stále je situace velmi složitá,“ svěsil ruce donedávna ještě kandidát ČSSD na ministra zahraničí.

Následně moderátora zajímalo, jestli Andrej Babiš je v tom případě slabým premiérem. „Zatím se ukazuje, že je jedním z nejslabších premiérů, které země měla,“ uvedl Poche, který prý usuzuje podle jeho předchozí vlády a sestavování vlády nové. „Pokud se nic nezmění a Babiš nezmění přístup k této roli a své úloze, tak mohou být celé ty čtyři roky nakonec hodnoceny velmi negativně,“ míní.

Rozhodně by se měl prý Babiš změnit například v tom, aby byl vůči prezidentovi více razantnější. „Mohl by také více číst podklady o zahraniční politice a nevykládat po Evropě tu něco v Maďarsku, tu něco v Německu. Také dodržovat koaliční dohodu a programové prohlášení vlády,“ vyjmenoval a dodal, že by k moci Babiš neměl ani připouštět podnikavce z komunistické strany a podléhat návalům personálních změn ve vládě, kde někteří ministři nepůsobí příliš fundovaně. „Bojím se, aby po čtyřech letech Babišovo vládnutí skutečně neskončilo katastrofou,“ vyjádřil Poche své obavy. Poznamenal také, že kroků, které premiér činí a nejsou v souladu se sociální demokracií, je celá řada.

Jméno Tomáše Petříčka na post ministra zahraničí se prý v kuloárech objevovalo celé léto. Poche vyvrací, že by Petříčka vybral Hamáček na jeho doporučení. „S Hamáčkem jsme vedli dlouhou debatu, a když jsme dospěli k názoru, že je situaci třeba řešit, pak padlo Petříčkovo jméno. Kdo jej ale vyslovil první, si skutečně nepamatuji,“ řekl Poche, který v srpnu prohlásil, že nedopustí, aby se ministrem zahraničí stal někdo, kdo nesouzní s jeho postoji. „Tohle kritérium, doufám, Tomáš Petříček splňuje, jsem o tom přesvědčen,“ uzavřel s tím, že pokud by se zahraniční politika odchýlila od směřování zahraniční politiky, která je v programovém prohlášení vlády, potom by ČSSD neměla ve vládě už co dělat.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…