Pochod důstojnosti v Kyjevě. Zaorálek, Tusk, Gauck a mnozí další pochodovali k výročí Majdanu

22.02.2015 18:56

Pochodem důstojnosti za účasti tisíců lidí dnes odpoledne v Kyjevě vyvrcholily několikadenní připomínkové akce k prvnímu výročí pádu proruského režimu prezidenta Viktora Janukovyče a s tím souvisejícího masakru na náměstí Nezávislosti (Majdanu) během protivládních protestů. Mezi hosty bylo více než dvacet zahraničních delegací, mimo jiné stálý předseda Evropské rady Donald Tusk a německý prezident Joachim Gauck, Českou republiku zastupoval ministr zahraničí Lubomír Zaorálek.

Pochod důstojnosti v Kyjevě. Zaorálek, Tusk, Gauck a mnozí další pochodovali k výročí Majdanu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Připomínka prvního výročí událostí na Majdanu v Kyjevě. Na Václavském náměstí v Praze se sešlo kolem 200 lidí s kříži symbolizující padlé, tzv. Nebeskou setninu

Zaorálek po uvítací ceremonii s ukrajinským prezidentem Petro Porošenkem navštívil výstavu vojenské techniky ukořistěné v Donbasu, která podle ukrajinských úřadů pochází z Ruska. Poté zamířil na pochod v centru Kyjeva.

"Lidé, co se tam shromáždili, vyjádřili silnou podporu současnému vedení Ukrajiny, především prezidentovi Porošenkovi. Celé to proběhlo důstojně," řekl Zaorálek ČTK. Dodal, že je rád, že byla zachována důstojnost vzpomínkové akce, protože se očekávalo možné vyhrocení situace, jako se dnes stalo v Charkově.

Zaorálek: Je třeba prosadit příměří

"Byla to příležitost setkat se s politickými představiteli Ukrajiny a mluvit o současné situaci. Ze své strany jsme měl příležitost zdůraznit, že dnes předpokládáme za klíčové dodržet principy (mírové dohody) z Minsku," prohlásil šéf české diplomacie. "Je třeba prosadit příměří, je nutné zahájit stahování těžkých zbraní a provést výměny zajatců," dodal.

Vedle Tuska či Gaucka přijeli mimo jiné polský prezident Bronislaw Komorowski, slovenský prezident Andrej Kiska, litevská prezidentka Dalia Grybauskaitéová nebo lotyšská premiérka Laimdota Straujumaová, jejíž země nyní na půl roku Evropské unii předsedá. Do Kyjeva dorazili také prezidenti Moldavska a Gruzie Nicolae Timofti a Giorgi Margvelašvili, tedy zemí, které mají potíže se separatistickými regiony podporovanými Ruskem.

Modlitba za padlé při loňských protestech na náměstí Nezávislosti

Trasa pochodu byla naplánována místy, kde před rokem vyvrcholily protesty proti Janukovyčovi a proruskému směřování země, zakončen pak byl na náměstí Nezávislosti. Zde se také uskutečnila modlitba za lidi, kteří zahynuli během tehdejších protestů i při nynějších bojích v Donbasu.

Při loňských demonstracích na Majdanu byla zabita zhruba stovka lidí. Prezident Porošenko v pátek prohlásil, že stopy vyšetřování masakru z Kyjeva vedou k poradci ruského prezidenta Vladimira Putina. Moskva to označila za nesmysl. V pondělí chce ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov veřejnost seznámit s dalšími podrobnostmi vyšetřování.

Výměny zajatců mají pokračovat

Dnešní vzpomínkové akce se konaly v době, kdy je v Donbasu stále napjatá situace, ta se ale zřejmě postupně stabilizuje. Ukrajinská armáda a proruští separatisté v noci na dnešek podepsali dohodu o tom, že ještě dnes formálně začne stahování těžkých zbraní z fronty. Podle informací agentury TASS se s odsunem začne v úterý 24. února. Tato operace bude skončena do dvou týdnů, uvedli povstalci.

Další známkou zmírnění situace na východě je sobotní výměna zajatců, celkem si obě znesvářené strany předaly na 200 lidí. Povstalci dnes ohlásili, že s výměnami zajatců, které jsou stejně jako stažení těžkých zbraní z frontové linie součástí mírových dohod z Minsku, chtějí pokračovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…