Pochody německých ordnerů před 2. světovou válkou byly také demonstrace síly, napsal komentátor Navara k jízdě Putinových motorkářů

15.04.2015 11:38

Nad tím, že v závěru dubna projede několika evropskými zeměmi, a to včetně Česka, ruský motorkářský gang Noční vlci, se na názorové straně dnešní Mladé fronty Dnes zamýšlí komentátor listu Luděk Navara. Poukazuje na to, že zmínění motorkáři se netají sympatiemi k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi a že při své jízdě zřejmě budou mít u sebe sovětské vlajky.

Pochody německých ordnerů před 2. světovou válkou byly také demonstrace síly, napsal komentátor Navara k jízdě Putinových motorkářů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Vlajka motorkářského gangu Noční vlci

Navara chystanou jízdu Nočních vlků mimo jiné srovnává s příjezdem Rudé armády do německé metropole v květnu 1945. „Jako tam dojeli Stalinovi vojáci v roce 1945, ověšeni hodinkami a s čárkami na pažbách odkazujícími na mrtvé nepřátele či znásilněné ženy,“ píše komentátor s tím, že ruští motorkáři se tak vzdáleně podobají svým předchůdcům. „Také ti přijeli na amerických strojích-náklaďácích, které proudily do Sovětského svazu v rámci spojenecké válečné pomoci,“ poznamenal Navara.

Podle něj se Noční vlci netají sympatiemi k Putinovi i k tomu, „co bylo a už šestadvacet let naštěstí není.“ „Jejich fanoušci sbírají na Facebooku síly a vyzývají se navzájem, aby přinesli sovětské vlajky. Aby s nimi doprovodili Noční vlky na jejich cestě do Berlína. Je jasné, na co se tu vzpomíná,“ píše Navara a zřejmě tím myslí vzpomínání na časy Sovětského svazu.

Dodává k tomu, že náš starý dobrý svět začíná připomínat doby velkých zmatků a pohybů. „Pochody německých ordnerů před druhou světovou válkou, to také byly demonstrace síly,“ podotýká.

Je plánovaná jízda Nočních vlků snahou evropské národy rozdělit?

Poukazuje i na fakt, že Noční vlci pojedou velkou část své cesty přes ty země EU, „v nichž kdysi vlály stejné vlajky jako u nich doma, vedle zástav státních, totiž ještě před šestadvaceti lety visely při mnoha příležitostech ty rudé, sovětské,“ podotýká Navara.

Upozorňuje, že všechny tyto země jsou dnes svobodné a bohaté. „Motorkáři tam dorazí na návštěvu a mohou vidět, jak vypadá svět, který se zbavil poručníkování Moskvy,“ píše publicista s tím, že ruští motorkáři tak budou moci vidět i to, jak jsou zde lidé rozdělení a hádají se. A na první pohled se možná zdá, že takové rozhádané země jsou odsouzeny k zániku. „I Hitler si něco takového myslel o řadě evropských národů. Není vyloučeno, že něco takového si myslí i Putin a na podobných představách usilovně pracuje,“ přemítá Navara s tím, že možná i cesta Nočních vlků je takovým pokusem, jak nás Evropany rozdělit.

Osvobození Evropy Rudou armádou bylo začátkem období, které nebylo vůbec slavné

Jejich cesta tak prý bude dalším pokusem připomenout to období ruských dějin, o kterém si myslí, že za připomínku stojí, totiž osvobození východní Evropy.

„My, kteří v té východní části Evropy žijeme, víme, že to byl jen začátek jiné etapy evropské historie, totiž sovětského poručníkování či přímé okupace. Že to období nebylo vůbec slavné,“ poznamenává Luděk Navara.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…