Pochybení při výplatách dávek bylo méně než deset, prohlásil Drábek

13.03.2012 19:53

Méně než deset pochybení při výplatách sociálních dávek podle nově zavedeného systému eviduje ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV). V pořadu 20 minut Radiožurnálu to dnes prohlásil ministr Jaromír Drábek (TOP 09). Národní rada zdravotně postižených (NRZP) přitom tvrdí, že dostává stovky stížností od lidí, kteří řádně příspěvek nedostali.

Pochybení při výplatách dávek bylo méně než deset, prohlásil Drábek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek z TOP 09

MPSV podle Drábka pečlivě prověřuje každou stížnost. "Z těch několika set žádostí o prošetření, které jsme prověřovali, by se ty oprávněné daly spočítat na prstech možná i jedné ruky. Bylo jich v každém případě méně než deset, já sám osobně vím o dvou," řekl ministr Radiožurnálu.

Výplata se prý zpomalila všude

NRZP si přitom stěžuje, že výplata příspěvků vázne prakticky všude. Na její adresu prý přicházejí stovky podnětů od lidí, kteří nedostali řádně nejen takzvaný příspěvek na mobilitu, ale ani na péči. Podle Drábka však NRZP musí také prověřovat, zda dotyčný člověk splnil všechny zákonem určené náležitosti, které jsou pro výplatu dávek potřeba.

"Je třeba také zjistit, jestli tam náhodou neprobíhá sociální šetření nebo šetření zdravotního stavu, protože v takovém případě to posouzení trvá déle než několik dní," podotkl ministr.

Systém vyplácení dávek změnila od ledna Drábkova reforma. Všechny příspěvky a podpory vyplácejí úřady práce. Převzaly agendu a asi 1660 úředníků od radnic. Podle odborářů přechod nebyl připravený, nový počítačový systém nefunguje a úředníci museli v lednu pracovat přesčas a také o víkendech. Klienti si zas stěžovali na fronty a na to, že peníze přišly později než obvykle.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…