Pochybení v bezpečnosti, unavená policie, Olga Hepnarová... Bezpečnostní expert Schneider ke krveprolití v Nice

15.07.2016 15:02

K útokům v Nice, ke kterým došlo včera při oslavách pádu v Bastily, se v ČT24 vyjádřil také bezpečnostní analytik Jan Schneider.

Pochybení v bezpečnosti, unavená policie, Olga Hepnarová... Bezpečnostní expert Schneider ke krveprolití v Nice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Schneider

„Policie má spektrum svých zájmů trošku jiné. Záznamy o daném člověku mohly být pouze kriminálního charakteru a zpravodajské služby se pak takovýmto člověkem zkrátka nezabývají. Složky se ve své činnosti odlišují tím, že mají jiné zaměření,“ podotkl ke zjištění, že policie muže měla v hledáčku, zpravodajské služby však nikoliv.

Schneider následně uvedl, že mohlo jít o dlouhodobě připravovaný útok. „Nemusel mít další personální souvislost,“ podotkl a vzpomněl také na českou vražedkyni Olgu Hepnarovou, která před lety zabila nákladním automobilem několik lidí.

„Šlo o pochybení pořádkových jednotek, kdy pustily na slavnost nákladní automobil. Využít automobily, letadla jako zbraně ničení – to spektrum ničivých činností je neuvěřitelné a nejde jim zabránit. Místo velkých a silných řečí je však třeba jít ke kořenům terorismu,“ dodal Schneider.

Své řekl také k výjimečnému stavu, který v zemi platí od minulých, podzimních, teroristických útoků. „Policisté jsou nesmírně unavení a s tou únavou klesá i pozornost,“ nevnímá jako správné tak dlouhé trvání výjimečného stavu. 

„Nyní není předpoklad, že by přišly útoky tak rychle za sebou,“ myslí si Schneider a vnímá důstojné pokračování života jako jedinou možnost. „Je potřeba vzdát hold padlým, ale o těch škůdcích mluvit beze jména. Je to možná nešťastník, ale každopádně chorý mozek,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…