Pochybila policie v případě Jany Nečasové? Soud se nad tím zamyslí

02.11.2017 9:14

Pražský městský soud dnes projedná správní žalobu ministerstva vnitra na Úřad pro ochranu osobních údajů. Vnitro se brání proti pokutě 60 000 korun, kterou v roce 2014 dostalo za zveřejnění policejního videa ze zadržení někdejší šéfky premiérova kabinetu Jany Nečasové (dříve Nagyové), napsala ČTK.

Pochybila policie v případě Jany Nečasové? Soud se nad tím zamyslí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nečasová je vedena do soudní síně

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) zadržel partnerku premiéra Petra Nečase (ODS) v červnu 2013, a to v souvislosti se zásahem na úřadu vlády. Šéf útvaru Robert Šlachta pak v prosinci téhož roku poskytl videozáznam z akce České televizi, která jej odvysílala v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce. Svůj krok Šlachta odůvodnil záměrem dokázat veřejnosti, že se při zatýkání nestaly žádné excesy.

Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů porušila policie zákon, když jako správce osobních dat nepřijala opatření, která by Šlachtovi zabránila předat záznam novinářům. Argument, že zpřístupnění videa bylo ve veřejném zájmu, podle instituce nemůže obstát. Policie, její útvary i jednotliví příslušníci totiž musí snést vyšší míru kritiky, než je obvyklé. Bránit svou pověst proti nepravdivým tvrzením mohou policisté například občanskoprávní žalobou, a nikoliv informacemi, jež získali při výkonu veřejné moci.

Kauzy kolem Nečasové vedly k pádu vlády. Nečasova současná manželka čelí obžalobám kvůli údajnému zneužití Vojenského zpravodajství, kvůli vyzrazení utajované informace lobbistovi Ivo Rittigovi a kvůli tomu, že s manželem údajně podplácela poslance příslibem lukrativních funkcí a neplatila daně z luxusních dárků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…