Počínání Syrizy může uškodit dalším evropským marxistům, míní exdiplomat Kolář

15.07.2015 19:28

Někdejší diplomat v USA a Rusku Petr Kolář ve středečním Interview ČT24 zhodnotil situaci v Řecku a vyjádřil se také k uprchlické krizi v Evropě. Při srovnání s USA si posteskl nad tím, že si mnozí naši politici budují image na odmítání pomoci uprchlíkům.

Počínání Syrizy může uškodit dalším evropským marxistům, míní exdiplomat Kolář
Foto: MZV
Popisek: Diplomat Petr Kolář

Někdejší diplomat v Rusku a USA Petr Kolář zavítal do středečního Interview ČT24. Kvůli Řecku dnes EU zažívá krizi, ale podle znalce se společenství dokáže z problémů dostat, stalo se to už v minulosti. Faktem je, že premiér Alexis Tsipras si nadělal řadu nepřátel, a to především v zemích, které se chovají zodpovědně. Na druhé straně nelze zapomínat ani na to, že Řecko přistoupilo na velmi tvrdé podmínky.

„V případě Řecka bylo našlápnuto na nějaké reformy a vypadalo to, že Řecko nastupuje cestu ekonomického růstu. Jenže pak byly volby, vyhrála Syriza, která slibovala všechno všem,“ konstatoval Kolář. Když se tato strana ale pokusila jednat stejně s partnery v EU, narazila. A podle hosta je dobře, že s tímto populismem narazila. „Jak říká slovenský premiér Fico, Řecku nikdo neubližuje, Řecko si ubližuje samo,“ doplnil exdiplomat. Řecko by si mělo připustit, že patrně nezvládá některé reformy zrealizovat, a požádat o pomoc.

Proč ale bylo Řecko přijímáno do eurozóny. „Já myslím, že to bylo trochu dáno špatným svědomím Německa,“ poznamenává Kolář s tím, že si politici řekli, že to stojí za to, i když Řecko lhalo o stavu své ekonomiky. Pokud Řekové chtějí cizí peníze, měli by strpět také určitý zahraniční dohled. A možná se teď EU poučí. „To, co Syriza předvedla, teď může oslabit pozici španělských marxistů,“ poznamenal Kolář s odkazem na stranu PODEMOS, která může ve Španělsku volby vyhrát.

Teď záleží na tom, jak se EU vypořádá se svou zkušeností. Může ji to v konečném důsledku posílit, může to vést k prohloubení integrace, ale faktem je, že to teď tak nevypadá.

Uprchlíci

Host se věnoval také tématu uprchlíků, přičemž evropskou situaci porovnával s projevy v USA. Tamní kultura počítá s tím, že jsou přistěhovalci téměř všichni, takže jim nabízí naději, byť je třeba také připomenout, že byla na hranici s Mexikem budována zeď podobně jako dnes v Maďarsku.

„To, z čeho si máme vzít příklad, je ten leadership k tomu, že USA jsou různorodé, a ti lidé spolu přesto mohou žít. Tady je řada politiků, kteří si kariéru budují spíše na tvrzení, že někteří lidé spolu nemohou žít,“ poznamenal. Nefunguje to sice absolutně, ale v USA to funguje rozhodně lépe než v EU.

„Když Amerika nic nedělá, tak jí je spíláno za to, že nic nedělá a že je to izolacionismus, pokračoval v popisu situace Kolář. A když se Američané angažují, je to také špatně. USA především už dlouho očekávají, že si Evropa s řadou problémů dokáže poradit sama. A přece by byl Kolář raději, kdyby se USA více angažovaly v Evropě, rozhodně by on sám byl pro přítomnost některých amerických jednotek na našem území. Je sice pravda, že zásah USA v Sýrii napomohl nástupu Islámského státu, ale zásah proti syrské diktatuře požadovali např. exulanti prchnuvší před prezidentem Asadem. A je otázka, zda jsme mohli předvídat, co se v Sýrii stane. „Kdybychom byli Sibylami, tak bychom možná udělali některé věci jinak, jenže nejsme,“ shrnul svůj pohled host.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…