Pocta mrtvým Sudeťákům: Sobotka pochválil Bělobrádka. Ale...

20.07.2015 14:24

Premiér Bohuslav Sobotka v pondělí reagoval na výzvy poslanců KSČM i europoslance Jana Zahradila a vyjádřil se k cestě Pavla Bělobrádka do Bavorska, kde vicepremiér v Sudetoněmeckém domě uctil památku obětí poválečného odsunu.

Pocta mrtvým Sudeťákům: Sobotka pochválil Bělobrádka. Ale...
Foto: David Hora
Popisek: Bohuslav Sobotka na pietní akci v Mauthausenu u příležitosti oslav 70. výročí konce druhé světové války.

Podle Sobotky taková gesta smíření, jaké podle něj učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku jednadvacátého století. „Ale vždy, když si u nás nebo v Německu připomínáme památku obětí excesů během divokého vyhánění, je potřeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích,“ upozornil premiér.

„Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku,“ komentoval historické události a neopomenul ani připomenout, že to byl okupační nacistický teror, jemuž podlehly stovky tisíc českých a slovenských občanů, včetně žen a dětí.

„Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, a celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody,“ řekl dále Sobotka, který tedy Bělobrádkovo gesto ocenil, ale zároveň nezapomněl připomenout, že celý odsun byl pouze reakcí na předešlé chování.

Celé vyjádření Bohuslava Sobotky k Bělobrádkově cestě:

Taková gesta smíření, jaké učinil Pavel Bělobrádek, pomáhají zlepšovat vztahy a patří do sjednocující se Evropy počátku 21. století. Ale vždy, když si u nás nebo v Německu připomínáme památku obětí excesů během divokého vyhánění, je potřeba současně zdůraznit klíčový význam příčiny a následku v česko-německých vztazích. Bylo to nacistické Německo, které rozbilo demokratické Československo a následně rozpoutalo druhou světovou válku. Byl to okupační nacistický teror, jemuž podlehly stovky tisíc českých a slovenských občanů, včetně žen a dětí. Často smutné události jara a léta roku 1945 byly následkem Mnichova, světové války vyvolané Hitlerem, tragédií Lidic, Ploštiny, Terezína či Kobylis, celé šest let trvající bezohledné nacistické perzekuce a nesvobody.

Bohuslav Sobotka, předseda vlády ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jzd

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…