Poctivé hospody by neměly zdražovat, ale zlevnit, udeřil Babišův deník

02.12.2016 7:12

Řada restaurací a hospod v souvislosti se zavedením EET významně zdražila. Podle deníku MF Dnes Andreje Babiše (ANO) restauratéři zdražovat nemuseli, pokud tedy do teď neokrádali stát. Pokud byli poctiví, tak by podle propočtů deníku hospodští a restauratéři měli spíš zlevnit. Hospodští to ale vidí jinak. Popisují EET jako „šikanu a vopruz“.

Poctivé hospody by neměly zdražovat, ale zlevnit, udeřil Babišův deník
Foto: hkstrategies.cz/CC
Popisek: EET, elektronická pokladna. Ilustrační foto.

„Zákazníci se první den s elektronickou evidencí tržeb nestačili divit – skoro všechny hospody a restaurace hlásí zdražení, píše deník Andreje Babiše (ANO) MF Dnes.  Přitom prý hospodští zdražovat nemuseli, jelikož se dočkali snížení DPH. „Díky snížení této daně na pokrmy a nealko z 21 na 15 procent by měly naopak zlevnit. Tedy pokud dosud poctivě platili daně a všechny odvody,“ pokračuje deník.

Podle modelového příkladu ušetří restaurace víc než 200 tisíc ročně

Pakliže zavedení EET stálo hospodu přibližně 30 tisíc korun, přičemž vaří asi 40 obědů po stovce ve všední dny, tak prý po snížení DPH ušetří 46 tisíc korun rok co rok. Restauratéři a hospodští si tedy podle tohoto modelového příkladu polepší o 16 tisíc. Velká hospoda ovšem ušetří ještě víc. Pokud vaří až 200 obědů za 100 korun jeden, tak díky snížení DPH ušetří 234 tisíc rok co rok.

Podle těchto modelových příkladů by tedy hospodští a restauratéři zdražovat nemuseli. Realita je ovšem taková, že si lidé po prvním prosinci za polední menu ve většině podniků připlatí – někde 9 korun, někde 15 korun. „Proč hospody zdražují? Podle lidí z branže je nepřiznávání tržeb v pohostinství běžná záležitost, aby bylo z čeho pokrýt platy načerno,“ píše deník.

Je to šikana a vopruz, říká majitel pivovaru

Podnikatelé v pohostinství ale situaci popisují výrazně jinak. Majitel minipivovaru na jihu Čech Jiří Papula se sice s novou povinností srovnal, co mu také zbylo jiného, ale nadšen rozhodně není. „Vše běží, funguje. (...) EET ale považuji za další šikanu podnikatelů, administraci a vopruz,“ vyjádřil se bez obalu. Ačkoli ministr financí opakovaně v médiích prohlašoval, že software pro EET je zdarma, pan Papula prozrazuje, že bude muset měsíc co měsíc zaplatit 700 korun za jeho udržení v chodu, nemluvě o nákladech na pořízení pokladny, která bude schopná komunikovat s Babišovým ministerstvem. V minipivovaru nabízí pan Papula posezení pár desítkám hostů a snížení DPH mu prý náklady spojené se zavedením EET rozhodně nepokryje.

Podobně to vidí i další hostinští, kteří si stěžují, že i bez EET měli dost povinností, a teď už jich je tolik, že kvůli nápadu Andreje Babiš museli přijmout nové pracovní síly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…