Pod Babišem se svobodné noviny dělat nedají. Bývalá šéfredaktorka Slonková odhalila pravdu o svém odchodu

11.09.2014 16:57

Novinářka Sabina Slonková ve čtvrtek poprvé poodkryla důvody, které ji vedly k odchodu z postu šéfredaktorky MF Dnes. Za vším stojí šéf hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš. Pod ním se prý nedá dělat nezávislá novinařina.

Pod Babišem se svobodné noviny dělat nedají. Bývalá šéfredaktorka Slonková odhalila pravdu o svém odchodu
Foto: repro youtube.com / tan
Popisek: Sabina Slonková

Slonková rezignovala na funkci šéfredaktorky MF Dnes letos v červnu po pouhých šesti měsících. Svůj odchod tehdy zdůvodnila tím, že se její názory na obsah deníku diametrálně rozcházejí se zbytkem vedení firmy. Téměř okamžitě se ovšem objevily spekulace, podle kterých za jejím odchodem z čela MF Dnes stál Andrej Babiš, který vlastní vydavatelství Mafra, pod nějž MF Dnes spadá. Slonková po téměř třech měsících tyto spekulace sama potvrdila.

„Nelze dělat nezávislé noviny, když je vlastní politik. To není svobodná novinařina,“ uvedla dnes Slonková na tiskové konferenci věnované svobodě novinářů. Novinářka přijala podle svých slov nabídku vést MF Dnes s upřímnou vírou, že se jí podaří dokázat, že i když noviny vlastní osoba propojená s byznysem, může vytvořit kvalitní noviny. 

„Důvod mého odchodu je tedy fakt, že jsem nenaplnila to, s čím jsem do vedení přišla. Chci říci, že nelze pracovat v novinách, které vlastní politik. I když říká, že chce dělat nezávislé noviny, je to nezávislost odsud posud. To není svobodná novinařina. Bylo by fér říci, k čemu doopravdy noviny slouží," citoval Slonkovou server Týden.cz.

Babiše vedly osobní zájmy

K podobným úvahám dospěl i šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek. „Mafra je dlouhodobě ve ztrátě. Nevidím tedy rozumný důvod, proč by ji někdo koupil. Jen osobní zájmy. Jsme na mediální křižovatce, vlastně v takové depresi,“  uvedl Šimůnek.

Podle zjištění Týdnu.cz není Slonková jediná, která opustila MF Dnes. Přidal se k ní údajně i ředitel redakce Jiří Kubík a šéf reportérského oddělení Václav Dolejší, z bezplatného deníku Metro pak jeho šéfredaktor Josef Rubeš. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…