Pod šéfem vězeňství se třese židle. Ministryně zrušila tiskovku, ale podpořil ji premiér

17.02.2014 22:11

Premiér Bohuslav Sobotka se dnes sešel s ministryní spravedlnosti Helenou Válkovou (ANO) i ředitelem Vězeňské služby Petrem Dohnalem kvůli řízení o odvolání šéfa věznic. Válková minulý týden zahájila řízení o odvolání Dohnala, protože prý není spokojena s přístupem služby k ministerské kontrole.

Pod šéfem vězeňství se třese židle. Ministryně zrušila tiskovku, ale podpořil ji premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně spravedlnosti Helena Válková

Sobotka dal najevo, že věří, že ministerstvo bude postupovat v souladu se zákony a v zájmu fungování Vězeňské služby.

„Vyslechl jsem si dnes názor jak paní ministryně, tak pana Dohnala na celou záležitost. Pevně věřím, že Ministerstvo spravedlnosti bude postupovat v souladu s příslušnými zákony a v zájmu řádného fungování a stabilizace Vězeňské služby," napsal ČTK premiér.

Vládní mluvčí Martin Ayrer potvrdil, že náměstek ministryně spravedlnosti Pavel Štern Sobotkovi předal dokumenty o fungování Vězeňské služby.

Válková se nechala slyšet, že řízení může nebo nemusí skončit odvoláním Dohnala. Razantní postup ale zvolila prý i proto, aby spolupráce při kontrole začala fungovat k její spokojenosti. Důvěra mezi ní a Dohnalem je dle jejích slov ale podkopána.

„V současné době je situace velmi napjatá a ta důvěra samozřejmě klesla. Myslím, že oboustranně - pan generální ředitel si těžko asi dovede představit nějakou užší spolupráci s ministryní, která o něm takto hovoří, a já si zase těžko dovedu představit užší spolupráci s někým, kdo si svolá v pracovní době všechny ředitele věznic a vazebních věznic a informuje o mých jemně řečeno nestandardních postupech," uvedla v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Dohnal je šéfem Vězeňské služby od prosince 2012, jmenoval ho exministr Pavel Blažek (ODS). Ve funkci nahradil Jiřího Treglera, kterému předtím dělal náměstka. Vzhledem k tomu, že už jako náměstek zastával funkci s nejvyšší služební hodností, nemuselo Ministerstvo spravedlnosti vyhlásit na ředitele výběrové řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…