Pod tlakem i vláda mění názor. Migrace totiž posílila AfD

29.09.2023 8:55

V posledních měsících opět narůstá počet migrantů, kteří se pokoušejí dostat od Evropy. Především italský ostrov Lampedusa praská ve švech. Konečným cílem mnoha tisíc migrantů z Afriky, případně z Blízkého východu a z dalších zemí, je však Německo. A vláda v Berlíně dospěla k rozhodnutí. Liberálové z FDP, kteří jsou součástí německé koalice, mají za to, že nyní Němci budou mít „jedinečnou šanci lépe řídit migraci“. Server Politico upozornil, že Poláci jsou sice proti nové dohodě o řešení migrace, ale klíčový bude právě německý postoj.

Pod tlakem i vláda mění názor. Migrace totiž posílila AfD
Foto: Hans Štembera
Popisek: Velvyslanectví Německé spolkové republiky v Praze

Server britského deníku The Guardian upozornil, že spolková vláda v Berlíně pod tlakem vlastních obyvatel mění přístup k imigrační politice, což otevírá cest k evropskému krizovému řešení vracející se migrační krize. Němečtí Zelení dávali opakovaně najevo, že se obávali, aby v časech krize nebyli migranti kráceni na svých právech. Ale ve středu prý Zelení začali měnit názor.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11914 lidí
Podle Olafa Scholze, německého kancléře, půjde o přijetí „nového přerozdělovacího mechanismu“. „Přijmeme novou společnou evropskou legislativu o azylovém systému, která poskytne solidární mechanismus pro přijímání a rozdělování uprchlíků,“ sdělil kancléř Scholz ekonomickému týdeníku Wirtschaftswoche.

Scholz prý na středečním jednání koaliční vlády využil své autority kancléře a sáhl k politickému institutu tzv. „mocenského vystoupení“, které podle koaliční dohody znamená, že partneři v koalici musí respektovat, co bylo dojednáno a již nemohou požadovat změny v dojednaném. Tím se pro Německo otevírá prostor k německému vyjednávání v Bruselu.

Liberálové z FDP, Scholzovi koaliční partneři, vyjadřují s postupem kancléře spokojenost. Christian Dürr z FDP ocenil Scholzovu „rozhodnou akci“ a dodal, že „nyní máme jedinečnou šanci lépe řídit migraci, šanci, kterou nemůžeme promarnit“.

Spolkový úřad pro migraci a uprchlíky letos do konce srpna zaregistroval více než 204 tisíc prvožadatelů o azyl, což je nárůst o 77 % ve srovnání se stejným obdobím minulého roku. Číslo navíc nezahrnuje více než 1 milion migrantů z Ukrajiny, kteří uprchli do Německa a kteří nejsou povinni žádat o azyl.

Na kritice dosavadní německé migrační politiky stále posiluje opoziční Alternativa pro Německo (AfD).

Německá vláda ve středu oznámila, že posiluje kontroly podél svých hranic s Polskem a s Českem.

„Opatření přichází po měsících stížností z některých východních regionů (Německa), kde nabrala na síle krajně pravicová strana Alternativa pro Německo, známá jako AfD, že do země přichází příliš mnoho migrantů a žadatelů o azyl. Tento krok také přichází před dvojími důležitými zemskými volbami, v Bavorsku a v Hesensku, začátkem příštího měsíce,“ napsal k tématu server amerického listu The New York Times.

Švédská ministryně pro migraci Maria Stenergardová v této souvislosti zdůrazňuje podporu své vlády dlouhodobé evropské spolupráci se třetími zeměmi v oblasti migrace.

Server Politico podotýká, že debaty sice vedou všechny země EU, kupříkladu Polsko či Maďarsko se vyjadřují proti stávající dohodě o migraci, ale postoj Německa je podle serveru pro řešení krizových situací ten skutečně klíčový. „Zatímco několik zemí EU, nejen Polsko a Maďarsko, je proti krizovému mechanismu, podpora Německa je klíčová. Vzhledem k tomu, že jednomyslnost není nutná, pokud se Německo připojí, mělo by to stačit k tomu, aby jednání mohlo pokračovat a aby to umožnilo bloku dokončit jednání na začátku příštího roku,“ upozornil server Politico.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

20:00 Českou školu překopou od základů. Genderové pexeso a dějepis na přeskáčku

Do konce května probíhá veřejné projednávání nových školních osnov, které od loňského podzimu reform…