Podáme na vás žalobu, sdělil dopravní sekerník vyhozenému šéfovi vodních drah. Přímo v televizi

01.10.2013 22:49

Dnešek se nesl ve znamení personálního zemětřesení v dopravních společnostech. Na pokyn ministra v demisi Zdeňka Žáka opustil svou funkci šéf Ředitelství silnic a dálnic David Čermák, šéf Ředitelství vodních cest Jan Skalický a šéf Drážního úřadu Pavel Kodym.

Podáme na vás žalobu, sdělil dopravní sekerník vyhozenému šéfovi vodních drah. Přímo v televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr dopravy v demisi Zdeněk Žák

„V periodických intervalech se scházím s jednotlivými řediteli podřízených organizací a průběžně jejich činnost vyhodnocuji, proto je logické, že se to sešlo na jeden den,“ hájil své rozhodnutí ministr v pořadu Události, komentáře na ČT24.

Žák ještě v srpnu médiím uvedl, že Čermák má na Ředitelství silnic a dálnic situaci pod kontrolou. Od té doby se však podle ministrových slov neustále zhoršovala, až získal pocit, že při jednání s firmami potřebuje vedení ŘSD do svého čela mnohem razantnějšího člověka, než je Čermák. „Čermák je ideální osobnost pro klidné doby, ale v takových my nežijeme,“ sdělil na jeho adresu s tím, že jeho odvolání neznamená, že provedl něco špatného. Jen prý prostě není dostatečně tvrdý rváč.

„S každou firmou musíme otevřít nové jednání, seznámit je se situací a jasně říct, že nebudeme ustupovat ve stávajících podmínkách a snažit se vyjednat lepší,“ prozradil Žák své představy o ideálním postupu šéfa ŘSD při jednání se společnostmi a poukázal na neslavnou situaci okolo výstavby dálnice D1. Do té totiž stát musel několikrát vstoupit a to je podle něj špatně.

„Nesplnil má čekávání. Nevyčítám mu to, každý jsme nějaký. Nevidím na tom nic mimořádného. Někdo je rváč, někdo diplomat, my potřebujeme rváče. A já ho svou tvrdostí suplovat nemůžu,“ dodal Žák.

Skalický: Je to smutné a úsměvné zároveň

Hlavní příčina odvolání šéfa Ředitelství vodních cest Jana Skalického tkví podle oficiálního odůvodnění v pomalé přípravě jednotlivých projektů. To však Skalickému přijde smutné a úsměvné zároveň. „Odvolán jsem byl proto, že pan ministr musel reagovat na neutěšený stav, který byl na ŘVC způsoben právě jeho nečinností,“ bránil se v pořadu a dodal, že se několikrát snažil Žáka kontaktovat kvůli problémům s financemi i počtem zaměstnanců, avšak marně.

Žák ho ve své odpovědi nařkl z toho, že tahal peníze ze státu za bezcenné poradenství, a to až ve výši dvou milionů. Ministerstvo včetně příslušných kontrolních orgánů tak na něj dokonce podají trestní oznámení.

„Je smutné slyšet, kolik nepravd ministr za den dokáže říct,“ povzdechl si Skalický s tím, že je přesvědčen, že k žádnému pochybení z jeho strany nedošlo. „Myslím, že lidé sami vidí, že pan ministr je značný destruktor. Mluví o odbornících a přitom vyhazuje jednoho odborníka za druhým,“ dodal.

Kodym: Důvody jsem zjistil až z tiskových zpráv

Překvapení ze svého konce ve funkci vyjádřil i Kodym, který vedl Drážní úřad. Postěžoval si, že mu nebyly sděleny žádné důvody. Zjistil je až prý z tiskových zpráv.

Žák ho nařkl z nesystémovosti a z upřednostňování zahraničních výrobců vozidel před českými. Kodym se ale bránil, že schvalovací procedura je ze zákona jednodušší pro zahraniční vozidla, protože už prošly schválením ve své zemi. „Není mi příliš jasné, proč jsem byl odvolán. Předpokládal jsem, že pokud dělám něco špatně, budu upozorněn a dostanu prostor na nápravu,“ nechal se slyšet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…