Podařil se průlom? Rusko s Japonskem snad podepíší mírovou smlouvu a ukončí světovou válku

06.05.2016 22:10

Rusko a Japonsko dodnes nepodepsaly mírovou smlouvu, která by s definitivní platností uzavřela druhou světovou válku pro oba státy. Zatím se tak nestalo kvůli sporu o Kurilské souostroví. Japonsko tvrdí, že mu některé ostrovy patří na základě smlouvy z roku 1855, ale Rusko nad nimi vykonává správu od roku 1945. Japonské císařství zde však ruskou svrchovanost neuznává. Teď možná obě země dospějí k dohodě. Informuje o tom ČTK.

Podařil se průlom? Rusko s Japonskem snad podepíší mírovou smlouvu a ukončí světovou válku
Foto: red
Popisek: Japonská vlajka

„Japonský premiér Šinzó Abe po dnešním jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem v jihoruském Soči prohlásil, že se dohodli na vyřešení letitého sporu obou zemí o jižní část Kurilského souostroví. Informovala o tom agentura Kjódó. Předseda japonské vlády podle Kjódó rovněž uvedl, že během rozhovoru navrhl ruské straně nový přístup k tomuto problému. Nic bližšího k návrhu ale zpráva, kterou citovala ruská agentura RIA Novosti, neobsahovala,“ píše ČTK.

To, že zde existuje jistý prostor k vyřešení letitého sporu, potvrdil i mluvčí prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peskov. Jednání podle něj probíhala v konstruktivním duchu. V jednáních mají pokračovat ministři zahraničí. Dobré vztahy mají pomoci udržet i vzájemné návštěvy. Abe pozval Putina do Japonska a ruský prezident pozvánku oplatil, když dal najevo, že by rád uvítal japonského premiéra na ekonomickém fóru ve Vladivostoku.

Spory o Kurilské souostroví se táhnou od konce druhé světové války, kdy nad nimi vykonává správu Rusko, ale Japonsko svrchovanost kremelské vlády neuznává. Odvolává se přitom na smlouvu z roku 1855. Obě země kvůli tomuto sporu doposud nepodepsaly mírovou smlouvu po skončení druhé světové války. Teď by se to mohlo změnit.

reklama

autor: mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …