Podávám žalobu na Pavla Zemana, útočí Benešová. Sejde se sněmovní orgán

06.05.2021 10:36

Ministryně spravedlnosti za hnutí ANO Marie Benešová je podle deníku Právo rozhodnuta podat kárnou žalobu na nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Kvůli kauze Vrbětice. Benešová je přesvědčená, že Pavel Zeman porušil zákon. Ten to odmítá.

Podávám žalobu na Pavla Zemana, útočí Benešová. Sejde se sněmovní orgán
Foto: Hana Brožková
Popisek: Ministryně spravedlnosti Marie Benešová

Anketa

Jste Čech, nebo Evropan?

96%
2%
hlasovalo: 23108 lidí

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová je připravena podat kárnou žalobu na Pavla Zemana. Pokud bude podána, bude ji rozhodovat Nejvyšší správní soud.

Ministryni zvedlo ze židle Zemanovo vystoupení z 19. dubna, kdy na tiskové konferenci po jednání vlády oznámil, že za výbuchem ve Vrběticích z roku 2014 mohli stát dva agenti ruské armádní rozvědky GRU.

Podle Benešové měl Zeman jednoznačně mlčet.

„Zcela určitě porušil zákon (o státním zastupitelství). Překračuje kompetence dané zákonem,“  konstatovala členka vlády s tím, že Zeman neměl ke kauze říct ani slovo, protože ji nedozoruje.  

V krajním případě může všechno skončit i Zemanovým odvoláním z funkce.

Zeman odmítá, že by pochybil. Dozorující státní zástupce podle Zemana seznal za důležité z hlediska veřejného zájmu informovat české občany a dal to najevo i Zemanovi, který pak v souladu s tím jednal.

„Krajské státní zastupitelství v Brně sepsalo informace, které bylo možné zveřejnit, a tyto zaslalo nejvyššímu státnímu zástupci, aby je jako hlava soustavy státního zastupitelství reprezentující veřejnou žalobu navenek zpřístupnil veřejnosti,“ uvedl k tomu Zeman.

K situaci se sejde sněmovní podvýbor pro justici a státní zastupitelství, který svolal na příští středu poslanec ODS Pavel Blažek.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…