Podělá se Polsko před EU? Dnešek rozhodne

28.08.2017 8:32

Polsko začíná pomalu nahrazovat Maďarsko a stává se „enfant terrible“ mezi členskými státy Evropské unie. Aktuálně polská vláda „prošvihla“ termín, do kterého měla navrhnout změny v rámci své údajně protiprávní reformy soudnictví a zaslat je Bruselu.

Podělá se Polsko před EU? Dnešek rozhodne
Foto: Archiv
Popisek: Polsko

Evropská komise dala 26. července Varšavě měsíční ultimátum, do jehož skončení měla polská vláda „přijmout opatření, která povedou k úpravám reformy soudnictví“. Jak však uvádí agentura AFP, Brusel doposud žádnou odpověď neobdržel. Polské ministerstvo zahraničí pouze na přímý dotaz AFP uvedlo, že odpověď pošle právě dnes. Úředníci se údajně domnívali, že vzhledem ke dnům volna je nutné reagovat nejpozději právě toto pondělí.

Právě dnes by se také měla sejít Evropská komise, aby se vyjádřila o svém dalším postupu. Pokud Polsko připomínkám komisařů nevyhoví, lze očekávat přikročení k avizovaným sankcím. Hovořilo se konkrétně o ztrátě hlasovacího práva pro Polsko na Radě ministrů, které dle magazínu Der Spiegel navrhoval například šéf komise Jean-Claude Juncker. Stejně tak by mohla být Polsku udělena pokuta a celý případ by mohl skončit před Evropským soudním dvorem.

Anketa

Zneklidňují vás nahrávky, podle kterých Andrej Babiš zneužíval svůj vliv na média či Celní správu?

26%
74%
hlasovalo: 7919 lidí

Brusel Varšavě vyčítá, že vládou prosazovaná reforma soudnictví ohrožuje nezávislost soudů a mimo jiné také hrozí diskriminace na základě pohlaví. Soudkyně by totiž měly dle nových návrhů odcházet do důchodu v šedesáti letech, zatímco muži až v pětašedesáti letech. Své si na adresu Polska tento pátek řekl také francouzský prezident Emmanuel Macron. „Polsko se rozhodlo v mnoha oblastech jít proti evropským zájmům a porušuje veřejné svobody,“ uvedl prezident s tím, že Varšava sama sebe dostává do izolace.

Macron se stran Polska vyjádřil nezvykle nediplomaticky a ve stejném duchu se nesla i reakce Varšavy. Premiérka Beata Szydlová prezidentovi Francie vzkázala, aby si raději hleděl svých vlastních záležitostí. „Snad tak bude schopen zajistit jí takový hospodářský výkon i takový stupeň bezpečnosti, jaké garantuje Polsko. Budoucnost Evropy nebude určovat ani prezident Francie, ani žádný jiný jeden lídr, ale všichni členové společenství. Radím prezidentovi, aby v zájmu nerozdělování EU byl smířlivější.“

Polsko přitom vždy patřilo ze zemí východního bloku k nehorlivějším zastáncům Evropské unie. Především kvůli obavám z Ruska a rovněž z ekonomických důvodů. Obrat ve vzájemných vztazích přinesla migrační krize a Evropskou komisí vynucované kvóty na přerozdělení uprchlíků. Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) kvóty jednoznačně odmítá a nic nenasvědčuje tomu, že by se na této věci mělo něco měnit.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…