Podělali jste se, já to říkal. Sněmovna projednává „zákon o Babišovi“ a sólo měl Miroslav Kalousek

04.03.2016 11:08

Poslanci se dnes v závěrečném čtení hádají o novém zákonu o zadávání veřejných zakázek, který jde podle ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové (ANO) ještě výše, než jak přikazuje legislativa EU. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Poslanci se dnes dohadují hlavně o pozměňovacím návrhu TOP 09, který by z veřejných soutěží obecně vyloučil společnosti, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl, což má být prý zacíleno na firmy ze skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Proto se také této normě říká Lex Babiš.

Podělali jste se, já to říkal. Sněmovna projednává „zákon o Babišovi“ a sólo měl Miroslav Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek oponuje Andreji Babišovi

Spouštěčem otevřeného konfliktu mezi ČSSD a ANO se stal před několika dny poslanecký návrh z nitra TOP 09 do zákona o střetu zájmů. Podobné je to i se zákonem o zadávání veřejných zakázek, kde se taktéž objevil pozměňovací návrh TOP 09. Obě dvě normy by ale mohly vyhloubit příkop mezi hlavními koaličními stranami.

Návrh opoziční TOP 09 o zakázkách naznačuje, že by se firmy skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO) nemohly hlásit o veřejné zakázky. Návrh totiž spočívá v tom, že do soutěží o státní či městské zakázky by se nemohly hlásit firmy, v nichž má člen vlády nejméně desetiprocentní podíl. Poslanci vládní ČSSD ale dnes ráno, tedy před hlasováním v závěrečném čtení, zveřejnili, že nakonec návrh TOP 09 nepodpoří.

„Zdá se, že návrh je v rozporu s evropskými pravidly,“ uvedl k tomu místopředseda sociálnědemokratické frakce Jan Chvojka. Už dříve na to upozorňovala i ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO).

„Zákaz účasti členů vlády ve veřejných zakázkách je v rozporu s evropským právem,“ zopakovala dnes Šlechtová hned ráno pro poslance. Poukázala při tom na rozsudek Soudního dvora EU. Vládní návrh, který předložilo její ministerstvo, prý navíc tuto problematiku řeší, protože se přímo v předloze říká, že zadavatel je vždy povinen vyloučit ty osoby, které jsou ve střetu zájmů.

„Takovou úpravu má i Rakousko. Doufám, že Rakousko také porušuje evropské právo...,“ protestoval ale proti slovům Šlechtové předkladatel úpravy Martin Plíšek (TOP 09).

Nový zákon o zadávání veřejných zakázek převede do národní legislativy evropské směrnice, jinak by hrozilo omezení čerpání evropských fondů. Zadavatel dostane díky normě k dispozici řadu kritérií, podle kterých se bude moci rozhodovat o kvalitě nabídek. Nebude tak muset pokaždé vybírat podle nejnižší nabídnuté ceny, jako tomu je nyní. K vládní předloze se sešlo mnoho pozměňovacích návrhů, poslanci se tedy budou muset utkat s desítkami hlasování.

Poslanec TOP 09 Martin Plíšek ale podal do jiné novely podobný pozměňovací návrh, který taktéž míří přímo na Babiše. Do novely zákona o střetu zájmů chce totiž Plíšek vsunout pravidlo, podle kterého by ministři nesměli být takzvanými ovládajícími osobami ve firmách. Těmi jsou především vlastníci, kteří mají alespoň dvě pětiny hlasovacích práv. Tato vládní novela je ale nyní před druhým sněmovním čtením ve výborech, které její projednávání prozatím přerušily. Mezím se ale tento návrh stal v koalici spouštěčem otevřeného konfliktu tři čtvrtě roku před krajskými volbami. Norma totiž obsahuje i to, že by osoba vlastnící více než čtyřicet procent takové firmy musela do třiceti dnů vládu opustit. Rozčísnout hladinu politických vod ale může i zvažovaný návrh zákona zapovídající vrcholným politikům vlastnit dominantní celostátní média.

Kalousek: Vsadil jsem se, že se poděláte!

V debatě o zadávání veřejných zakázek dnes padaly od opozice silné argumenty, proč je tento zákon špatný a proč by bylo vhodné návrhy TOP 09 přijmout.

„Já jsem dnes vyhrál sázku! V pondělí jsem se totiž vsadil, jak to bude probíhat a že sociální demokracie se bude bít v prsa a bude několik dní říkat, že to udělá, že tentokrát ten konflikt zájmů oddělá. A nakonec se zase podělá!“ uvedl dnes kupříkladu předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Zdůraznil, že ČSSD se nyní prý soustředí na konflikt zájmů a zase budete hrdinně říkat, jak to vyřešíte systémově a komplexně v tom konfliktu zájmů. „No a jak to dopadne? Poděláte se zase, jako jste se v minulosti podělali už desetkrát. Já vám to nevyčítám, je to politika. Ale přestaňte nám tady něco pokrytecky vyprávět o systémových a komplexních řešeních,“ dodal.

„ČSSD se nepodělala, je tady na politické scéně 140 let,“ reagoval na to emotivně Jaroslav Foldyna (ČSSD). Podle něj se TOP 09 v minulé vládě spřáhla s Věcmi veřejnými, kdy udělala z některých lidí figurky a jednu z nich – Radka Johna – nasadila do vlády. „My jsme se nepodělali, ale připravili jste špatný pozměňovací návrh!“ okřikl Foldyna Kalouska.

„Nepodělala se sociální demokracie, ale podělali se její jednotliví poslanci,“ opravil se poté Kalousek.

„Tento zákon je velice špatný a vrací nás zpátky o deset až patnáct let,ˆ“  zmínil k normě komunista Leo Luzar.

„Možná tento návrh TOP 09 není dokonalý, ale proč nepodáte jiný a účinější návrh?“ útočila na koalici topkařka Helena Langšádlová.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Podle ministra Jiřího Dienstbiera (ČSSD) není zákon o veřejných zakázkách to správné místo, kde by se měl střet zájmů vicepremiéra Babiše řešit. Podle něj se to bude řešit při projednávání zákona o střetu zájmů a mediálních zákonů. „Tento konkrétní návrh nic nevyřeší,“ řekl Dienstbier. Podle něj jde navíc o „marketingové metody TOP 09“.

Premiér Bohuslav Sobotka pak vypálil, že sociální demokracie není proti tomu, aby se zpřísnily podmínky pro podnikání členů vlády, naopak. Tady ale prý byly smíchány dohromady zákon o veřejných zakázkách a zákon o střetu zájmů, a ČSSD za měsíc bude hlasovat o zpřísnění zákona o střetu zájmů. „Tady je postoj jasný. Říkáme ho pořád dokola,“ řekl poslancům premiér. Na druhou stranu poslanci Plíškovi poděkoval, že téma střetu zájmů u členů vlády otevřel.

„...vy jste podělaní až za ušima, kolegyně a kolegové. A přesto, co tady řekl pan předseda Sobotka, až budeme hlasovat o tom konfliktu zájmů, bude to úplně stejné a poděláte se zase!“ opáčil na to ovšem Kalousek.

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek už předtím na svém Twitteru napsal: „Dopadne to jako vždycky. ČSSD několik dní tvrdila, že to fakt udělá, že ten konflikt zájmů oddělá a dnes se podělá...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…