Podepiš, řekl jsem Putinovi. Řval na mě Sarkozy. Víte, co dělal Jaromír Soukup? Mirek Topolánek začal „zpívat“

17.12.2018 14:44

Někdejší pravicový předseda vlády Mirek Topolánek, který Česko letos zaujal, když v lednu neúspěšně kandidoval na prezidentský úřad, přinesl v rozhovoru pro Hospodářské noviny několik šokujících vyjádření. Před deseti lety byl Topolánek na špici, šéfoval Radě Evropské unie. Za pád Topolánkovy vlády prý mohou Jiří Paroubek, Václav Klaus a – podržte se – Jaromír Soukup. Ti se údajně proti Topolánkovi spikli. Andrej Babiš podle Topolánka nebude dobrým předsedou Rady Evropské unie, pokud se jím vůbec stane.

Podepiš, řekl jsem Putinovi. Řval na mě Sarkozy. Víte, co dělal Jaromír Soukup? Mirek Topolánek začal „zpívat“
Foto: Vít Hassan
Popisek: Mirek Topolánek

První otázka se týkala deset let staré energetické rozmíšky mezi Ruskem a Ukrajinou. Rusové tehdy kohoutky s plynem zcela zavřeli. „Odletěli jsme v pátek 9. ledna odpoledne do Kyjeva. Na letišti čekali oba velcí rivalové, prezident Viktor Juščenko a premiérka Julija Tymošenková, po čtyřech měsících poprvé společně. Sedli jsme do Viktorova mercedesu, on řídil. Měli jsme pak vyhrocenou mnohahodinovou diskusi, kdy na nás zkoušeli různé triky. Nakonec jsem jim vnutil smlouvu o řešení pod dohledem mezinárodní komise. Byli ochotni ji podepsat, když to podepíšou Rusové,“ vzpomíná Topolánek.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Topolánkovi dalo velkou práci celý spor urovnat. „Po dohodě s Angelou Merkelovou se podařilo vyjednat sobotní schůzku s Putinem, který byl tehdy premiérem. Jednání trvalo asi pět hodin a bylo docela ostré. Říkám mu: Nezvednu se z téhle židle, dokud to nepodepíšeš. Všem kolem mě tekl studený pot po zádech. Nakonec jsme se dohodli,“ řekl o schůzce s Putinem. „Na Tymošenkovou jsem mezi čtyřma očima asi 10 minut křičel,“ řekl pro změnu o schůzce s tehdejší ukrajinskou předsedkyní vlády. Krizi se tehdy ale podařilo zažehnat.

V době českého předsednictví prý bylo pro Čechy hlavním spojencem Německo v čele s Angelou Merkelovou. Merkelová ale prý nic nedala zadarmo, také totiž potřebovala spojence. „I díky ní jsme nedůvěru vůči nám rozptýlili, abychom nakonec sami pochybnosti potvrdili 24. března 2009 tím, že Jiří Paroubek, Jaromír Soukup – dnešní pochybný moderátor a majitel ‚čínské‘ televize Barrandov – Vojta Filip a lidé Václava Klause shodili vládu,“ postěžoval si Topolánek Hospodářským novinám.

Jiří Paroubek se prý tehdy spojil s Václavem Klausem, aby Topolánkovi uškodili. „Ani jeden z těchto sebestředných a mocichtivých pánů neunesl to, že jsme dominovali domácímu i zahraničnímu diskurzu, že jsme předsednictví výborně zvládali a že jsme na něm dokonce mohli posílit,“ řekl Topolánek. Dobré vzpomínky má ale na Angelu Merkelovou, která ho chválila. „Když se se mnou loučila Angela Merkelová, říkala: „My jsme z tebe, Mirku, měli trochu strach. Předcházela tě pověst, že jsi svérázný. Nicméně strašně nám budeš chybět, byl jsi přínosem. Bude nám chybět tvůj humor, i když přiznávám, že jsem mu možná rozuměla jenom já sama.“ Dal jsem tomu předsednictví všechny své schopnosti a síly, a navíc něco svého, topolánkovského,“ vylíčil Topolánek.

Další z vyhrocených momentů Topolánkova předsednictví se týkal konfliktu v Gaze. Tu chtěl prý tehdejší francouzský prezident Nicolas Sarkozy řešit na vlastní pěst. „Co se dělo? Sarkozy si naprosto svévolně vyjednal summit o Gaze s egyptským prezidentem Mubarakem a s dalšími aktéry a tvářil se, že české předsednictví vůbec nepotřebuje. Pro Angelu i pro mne, předsedu Evropské rady, to bylo nemyslitelné,“ vzpomínal Topolánek. Sarkozy byl prý teatrální. Topolánek se také pochlubil, jak ze Sarkozyho udělal „šaška“ v otázce daňových rájů na zasedání skupiny G20. Bylo to před šéfy všech zúčastněných velmocí a Sarkozyho prý musela držet Christine Lagardeová, aby nevyskočil na stůl. „O přestávce přišel a něco na mě křičel francouzsky,“ chlubil se Topolánek.

Za tři roky bude Česko postaveno před další půlrok předsednictví. Je otázkou, zda tou dobou ještě bude premiérem Andrej Babiš, reportéra HN ovšem zajímalo, zda by Babiš dle Topolánkova soudu obstál. „Mám trochu obavu, že si Andrej Babiš neuvědomuje, že selfíčka třeba ‚s tým Macrónem‘ jsou málo a mohou platit leda na přátele koblih. Vztahy s klíčovými lidmi musíte mít neformální, důvěrné a letité. Nesmíte pro ně představovat reputační, toxické nebo vnitropolitické riziko. To dnes Babiš nesplňuje,“ soudí Topolánek. „V roce 2021 mají být volby. Pokud Andrej Babiš nebude ve výkonu trestu, asi je vyhraje. Celé předsednictví podřídí marketingu, adoraci vůdce a ostouzení soupeřů,“ předvídá dále, jak se asi vše vyvine.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Marek Korejs

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…