Podepíše Milion chvilek a jde k Babišovi. Profesor zná Blatného a řekl, co si o něm myslí

15.03.2021 13:24

Lékař a předseda poslaneckého klubu TOP 09 Vlastimil Válek tvrdí, že ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) vůbec neměl chodit do politiky. „Znám ho z nemocnice a v rámci jeho profesního zaměření si ho velmi vážím. Principiálně vůbec nechápu, proč na to kývl. Těžko můžete podepsat petici Milion chvilek, a pak jít do vlády Andreje Babiše,“ míní Válek s tím, že mu není jasné, zda jsou Blatného rozhodnutí čistě profesní nebo se musí politicky zodpovídat právě premiérovi Babišovi.

Podepíše Milion chvilek a jde k Babišovi. Profesor zná Blatného a řekl, co si o něm myslí
Foto: TOP 09
Popisek: Vlastimil Válek

Válek v rozhovoru pro server Forum24 přiznal, že je velmi rozladěný z vývoje epidemie v České republice. „Ve všech měřitelných parametrech jsme nejhorší, máme zahlcené JIP a vzhledem k tomu, že teď zrovna jsem v nemocnici, tak vidím, jak reálně ta situace vypadá. Je to děsivé. Měl jsem před 14 dny o víkendu službu – 11 lidí s těžkým postižením plic, embolií, mladí lidé,“ říká zdrceně Válek.

Anketa

Byl Emil Hácha kolaborant?

35%
65%
hlasovalo: 6707 lidí

„Do této situace se to nemělo dostat. Tím, že jsem poslanec, tak to vidím i z té druhé strany. Neexistuje žádná strategie – ani krátkodobá, ani dlouhodobá. A do této situace bychom se nedostali, pokud by vláda měla nějaký plán. Téměř každá země a její vláda má nějaký plán. A pak jsou tu země jako Ukrajina, Bělorusko a bohužel i Česká republika, které nemají žádný,“ hodnotí poslanec negativně práci vlády Andreje Babiše.

Vláda podle něj již rok jen reaguje na aktuální situaci. „Víme, že se zhoršuje, sledujeme zaplňování nemocnic, máme signály z různých regionů, a přesto vláda není schopna zavést opatření, kterými by to vyřešila. Teprve až když křičí lékaři a opoziční poslanci, tak se rozhoupe k nějakému řešení. A když se vlády zeptáme, k čemu konkrétní opatření povedou, odpoví, že uvidíme,“ nechápe počínání vlády Válek.

Chybí mu hlavně odpověď na otázku, kdy nastane den D a situace se v Česku vrátí do normálu. „Bude to tehdy, až budeme mít naočkovaných 70 procent obyvatel? Nebude to nikdy? Nebo to bude tehdy, až 70 procent lidí bude mít protilátky? Protože není podstatné, kolik lidí je naočkovaných, ale kolik lidí má protilátky. Řada lidí, která prodělala covid, jich má vysokou hladinu,“ upozorňuje lékař.

„Jenže vláda o tomto ani nepřemýšlí a říká, že to bude někdy. Ale to nebude někdy. To bude možná už v srpnu, proto by měla mít spuštěno měření, aby zjistila, kolik lidí tyto protilátky má, protože se může stát, že zjistíme, že 10 procent lidí protilátky má, a tím pádem jich nemusíme naočkovat 70 procent, ale jen 60,“ dodává Válek s tím, že takové informace by od vlády čekal.

Vláda podle něj stále málo naslouchá odborníkům, stále není sestaven tým epidemiologů, lékařů a ekonomů, kteří by situaci řešili a politici to pak pouze přednesli lidem. „My jako opozice jsme nabídli, že pokud dá vláda dohromady skupinu epidemiologů, ekonomů a psychologů a předloží upozornění, na kterém je shoda ne jednoho z nich, ale jejich doporučení, tak jsme ochotni vystoupit a říct to, i když je to nepopulární. Ale tady jde o víc než o volby,“ burcuje Válek.

V současné době podle poslance nemá smysl vyslovovat nedůvěru vládě Andreje Babiše, protože by pak veškeré pravomoci přešly na prezidenta Miloše Zemana. „Ale to by musel být prezident, kterému jde o národ, o občany a ne dostat sem něco z Ruska. Odvolání vlády by bylo řešení, pokud by prezident byl připraven udělat vládu odborníků, ale to je nereálné. Nepřijde mi úplně šťastné, když říká, kdo by měl být odvolán. Problémem je premiér, který do věcí zasahuje a vnáší do řady kroků chaos,“ kritizuje Válek prezidenta i premiéra.

Válek především nerozumí tomu, jak mohl do této vlády vstoupit Jan Blatný. „Z nemocnice ho dlouhodobě znám a v rámci jeho profesního zaměření si ho velmi vážím. Principiálně vůbec nechápu, proč na to kývl. Těžko můžete podepsat Chartu 77 a pak jít jako ministr zdravotnictví do Husákovy vlády. On de facto chartu podepsal – petici Milion chvilek, a pak šel do Husákovy vlády – do vlády Babiše, proti kterému se podepsal. Už tohle je složitá situace,“ tvrdí Válek, který věří, že Blatný chtěl opravdu pomoci v zoufalé situaci.

Jenže současnému šéfovi resortu zdravotnictví podle Válka chybí zkušenosti politika. „On vlastně nikdy nepracoval v těchto strukturách. Řada věcí ho musela zaskočit. Tak, jak mě zaskočilo to, jaká je skutečná role poslance v opozici, koalici, jaký je vztah mezi ministry, vládou. První půl rok, když tam někteří poslanci vystupovali agresivně včetně našeho předsedy Mirka Kalouska, tak jsem se strašně styděl a bylo mi to až fyzicky nepříjemné,“ srovnává Válek se svým začátkem v politice.

„Jenže pak jsem viděl, že ti chlapi vyjdou ven a navzájem si gratulují, tak jsem tam taky párkrát agresivně vystoupil a ti, co jsem na ně agresivně vystupoval, mi pak říkali, že jsem jim to pěkně nandal. Člověk si uvědomil, že to berou stejně profesně tak, jak já beru v práci, když se pohádám s kolegy z chirurgie o svém lékařském stanovisku,“ říká o politice Válek.

Největší problém u Blatného vidí v tom, že není jasné, zda dělá odborná nebo politická rozhodnutí. „Mně se velmi obtížně identifikuje, co je stanovisko vlády – politické rozhodnutí – a co je to odborné stanovisko Blatného. Pokud je to odborný ministr a nechce mít s politikou nic společného, tak by to měl říct. Proto se mi těžko posuzuje, zda jeho kroky jsou kroky, které akceptují politická doporučení premiéra – a on mlčí, nebo zda si to opravdu myslí a realizuje to, co si myslí, že je správné,“ nerozumí situaci Válek.

Jako velkou chybu vnímá snahy prezidenta Zemana o prosazení ruské vakcíny Sputnik V, která nebyla schválena Evropskou lékovou agenturou. „Ve chvíli, kdy začneme opouštět pravidla Evropské unie, tak se může stát, že některé vzácné léky se vůbec do malých zemí nemusí dostat. EU drží pod krkem farmaceutické firmy tím, že když chtějí dodávat do velkých zemí, přikáže jim, aby dodávaly do všech. To je ta obrovská výhoda. Teď vypadá líbivě, že sem chce dovézt nějakou vakcínu, ale tím, že ji neschválila EMA, nabouráme jednotný systém, a to může mít následky,“ varuje poslanec.

Jako velké světlo na konci tunelu vnímá Válek podzimní parlamentní volby. „Ty mohou změnit tři věci. Ta první věc je, že premiérem bude – jak já pevně věřím – profesor Petr Fiala a že vládu sestaví opoziční bloky. To samo o sobě by ale nestačilo. Změní se to, že v politice začne zase fungovat jasné rozlišení názoru politického a odborného. Vrátíme se zpátky na cestu rozumné demokracie,“ věří Válek.

„Druhá věc, která se změní, je ta, že se vyřeší schizma, kdy máme premiéra, který je současně miliardář a de facto využívá své pozice k získávání osobní výhody. Části národa to nevadí. To je potřeba utnout. Není možné propojení politiky a ekonomiky takto brutálním způsobem. Zatřetí doufám, že se změní ta extrémní polarizace, která vede k tomu, že se svět stává víc a víc černobílý,“ dodává Válek, že politická polarizace společnosti je v současnosti obdobná jako v komunismu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…