Podezřele velké příjmy i výdaje. Ekonomce Šichtařové něco velmi nesedí ve státním rozpočtu

14.09.2018 17:21

Ekonomka Markéta Šichtařová se pořádně obula do politiků. Bez ohledu na to, kdo zrovna vede Ministerstvo financí, dělá to prý zatraceně špatně. Momentálně ho vede ministryně za ANO Alena Schillerová a Šichtařová totálně rozcupovala její předpoklady dalšího vývoje ekonomické situace v Česku.

Podezřele velké příjmy i výdaje. Ekonomce Šichtařové něco velmi nesedí ve státním rozpočtu
Foto: Archiv MŠ
Popisek: Ekonomka a ředitelka společnosti Next Finance Markéta Šichtařová

Ministerstvo financí rok co rok odhaduje, jak si asi povede česká ekonomika v dalších letech. Bez ohledu na to, která strana ministerstvo zrovna vede, ať už to byla ODS, ČSSD, nebo teď ANO, podle Šichtařové se většinou splete. A zvlášť silně se ministři financí pletou ve volebním roce. Alena Schillerová prý kráčí stejnou cestou a odhaduje, že se ekonomice bude dařit lépe, než naznačují údaje.

„Nejen, že rozpočet počítá s podezřele velkými příjmy. On počítá i s podezřele velkými výdaji. Jen za prvních sedm měsíců letošního roku výdaje státu činily 712 miliard korun, což je meziroční nárůst o 9,9 %! A příští rok stát plánuje utrácet ještě víc. Tohle utrácení by se dalo pochopit, kdyby ekonomika skomírala a stát se musel například postarat o nezaměstnané. Ale nezaměstnanost u nás (aspoň papírově) prakticky „neexistuje“, přesněji počet volných míst je větší než počet volných lidí. A stát si myslí, že dařit se nám bude i napřesrok. Tak kam zatraceně chce stát tyhle peníze nasypat, když něco velkolepého typu penzijní reforma se rozhodně nechystá?" zeptala se rozzlobeně Šichtařová na blogu iDNES.cz.

Obyčejní lidé přitom postupují tak, že něco vydělají a snaží se z toho uživit rodinu. A když něco zbude, tak si dopřejí trochu luxusu. Případně šetří na horší časy. Český stát se však podle ekonomky odmítá chovat jako obyčejný člověk a i v době růstu se zadlužuje, což je podle Šichtařové veliká chyba.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje? uvažu…