Podívejte, kolik vás stojí flek pro jednoho úředníka

18.05.2015 11:00

Stát vlastní řadu budov, ve kterých by mohli pracovat státní úředníci. Ty ovšem zejí prázdnotou, neboť úředníci sedí v komerčních kancelářských prostorách, za které se vydává 700 milionů korun ročně. Pracuje v nich na 120 tisíc lidí. Přes tři miliardy pak míří na údržbu budov. Informují o tom pondělní Lidové noviny. Babišův náměstek doufá, že se bude napříště víc šetřit.

Podívejte, kolik vás stojí flek pro jednoho úředníka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancelářské budovy, ilustrační foto

Centrální registr administrativních budov při troše počítání ukazuje, že kancelář pro jednoho úředníka stojí stát něco málo přes 33 tisíc korun. Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht doufá, že zpřístupnění těchto informací veřejnosti povede úřady k výraznějšímu šetření. „Není důvod, aby informace o budovách státu nebyly veřejné. Může to vyvinout tlak na management jednotlivých úřadů hospodárněji nakládat s veřejnými prostředky,“ říká.

Někteří mají k dispozici velké prostory, jiní úředníci si musí vystačit ani ne se dvěma metry

Zveřejněny jsou údaje o třech tisících osmi stech budovách, z čehož 2800 vlastní stát a ostatní si pronajímá či vlastní částečně. Údaje sice zatím nemusí být kompletní, ale podle Babišova náměstka je něco lepší než nic.

Nejdražší kanceláře si podle deníku pronajímá sekce ministerstva školství pro strukturální fondy. Za prostory v Karlíně platí přes 58 milionů ročně pro necelé čtyři stovky úředníků. Původně se přitom počítalo s tím, že za osmiletý pronájem MŠMT zaplatí 40 milionů. Šéf resortu Marcel Chládek (ČSSD) se kvůli tomu obrátil na policii, ale ta kauzu odložila s tím, že nikomu nevznikla škoda.

„Že jde ovšem o luxusní pracoviště pro úředníky, dokládají jednoduché propočty. Včetně nákladů na provoz přišel metr čtvereční v Karlíně na zhruba deset tisíc korun. Podle studie poradenské firmy Cushman & Wakefield, která srovnává ceny kanceláří po celém světě, přitom pražské prémiové „office budovy“ přijdou na přibližně 8600 korun na metr čtvereční včetně servisních poplatků,“ píše deník.

Ne všichni státní úředníci se ale mají tak dobře. Ve svitavské pobočce úřadu práce pracuje 64 lidí a na každého z nich připadá 1,5 metru kancelářské plochy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…